Дачић: Немогуће решење за Косово до избора у Америци /видео/

© Sputnik / Дејан СимићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Укључење Русије у дијалог Београда и Приштине је могуће само ако сви прихвате проширење формата преговора. За сада тог проширења нема, каже министар спољних послова Србије Ивица Дачић. О тој теми је, како истиче, више пута разговарао и са председником Србије Александром Вучићем али и са руским званичницима.

Дачић, у интервјуу за Спутњик, наводи да се и кад је председник Русије Владимир Путин био у посети Београду, као и кад је председник Вучић посетио Москву причало управо о могућности да уколико би се ширио круг земаља које би учествовале у дијалогу да је и Русија спремна да се укључи.

— И то није спорно. Међутим, тренутно је формат ЕУ плус Београд и Приштина. Укључивање САД и Ричарда Гренела, или Ангеле Меркел и Емануела Макрона је до сада тумачено као додатни подстицај или електрошок за дијалог. Свеједно, ако некад буде на помолу неки договор и ако буде известан сигурно је да ће тај договор морати да прихвати Савет безбедности УН, да донесе нову резолуцију и да се наравно у све то укључи и пет сталних чланица Савета безбедности јер без њих тешко може да се заврши цео тај посао. Међутим, дијалога сада нема зато што је због Приштине прекинут.

Како коментаришете нови талас прича о разграничењу и размени територија о чему говоре и званичници у Приштини, али и македонски председник Стево Пендаровски који ту идеју одбацује?

— Слажем се са председником Северне Македоније да промена граница није увек идеално решење. Само је питање на који период мисли и да ли мисли на границе Србије или на границе његове земље.  Доста ми је таквих лицемерних изјава где вам неко узме кућу и каже да је сада затечено стање и да нема даљих промена. Принцип неповредивости граница је нарушен кад је признато Косово. Према тома, аргумент да нема промене граница, које ми иначе не признајемо јер су према Косово административне линије, јесте покушај да се заустави негативан ефекат онога што се догодило око Косова на неке друге земље. О томе је требало да размишљате пре него што се признали Косово.

Зашто се баш сад прича о томе, јер наставка дијалога нема на видику?

Ричард Гренел и Хашим Тачи - Sputnik Србија
Хоће ли  Гренел и Лајчак поломити зубе на Космету (видео)

— Велико је питање када ће дијалог бити настављен зато што се не зна шта ће бити на Косову. Мислим да је то беспотребно отварање тих тема. Али хајде прво да спроведемо Бриселски споразум или Приштина нема намеру да реализује, што доводи  у питање и кредибилитет ЕУ као посредника. Надам да ће Ђозеп Борељ и Мирослав Лајчак ускоро покренути преговарачки процес. Ми смо спремни а наши услови су познати – укидање такси и било каквих реципрочних мера. Чим се то деси дијалог може бити настављен, што се Србије тиче. Овде је питање ко би на Косову наставио дијалог због конфузије око тога ко ће уопште формирати владу и да ли ће је уопште формирати.

Да ли на било који начин амерички избори могу да утичу на убрзање дијалога и ко би за Србију био бољи — Доналд Трамп или Џо Бајден?

— Свакако да је за српске интересе била боља Трампова администрација. Можда би и нека нова Бајденова администрација имала неки нови приступ који би био бољи од некадашњег. Србија не жели да се меша у изборе у САД, иако се у наше изборе свако меша. Али мислим да ће на овим изборима доминирати неке друге теме: Ковид 19, однос према Кини, оптужбе на рачун Обаме и Бајдена, оптуживаће се Кина. То ће бити тешка политичка борба јер су последице пандемије у Америци изузетно тешке, не само да је било мртвих него је дошло до великог броја незапослених.

А са аспекта интереса Србије?

Срби у САД ће се без икаквог утицаја Србије опредељивати и на основу процене ко се како односио према Србији у претходном периоду. Зато су Срби нарочито у овом периоду били више наклоњени Трамповој администрацији. Ми смо захвални и председнику Трампу, и Гренелу што су подстакли неке процесе, што прихватају идеју да треба да дође до компромиса који би био у интересу обе стране и што не сматрају да је то питање завршено и да Србија не треба само да призна независност Косова. 

Косовска Митровица - Sputnik Србија
Србији ће за Космет понудити гаранције које нико не гарантује /видео/

Ово је први пут да је америчка администрација имала такав приступ, што је за нас веома битно јер отвара могућност за компромисе и договоре. Али  велико је питање да ли ће се то десити, да ли ће дијалог бити настављен и да ли ће доћи до решења пре него што буде председничких избора. Мислим да је то практично немогуће имајући у виду и постојећу ситуацију, и пандемију, и кризу у Приштини.

Хоће ли бити нових повлачења признања Косова?

— Наставићемо са тим активностима у складу са епидемиолошком ситуацијом. Сигурно је да је наше легитимно право да се боримо за наш територијални интегритет и суверенитет. Никоме не оспоравамо право да у складу са међународним нормама разговара и о овим темама, али не сматрамо да је то питање решено. И зато док се то питање не реши, док Косово не буде примљено у УН ми имамо легитимно право да се боримо за наше државне и националне интересе.

Мислите да је реално да Косово буде примљено у УН?

— Мислим да ако Србија има овакав приступ и овакав добар однос са Русијом и Кином да се то никад неће десити. А иначе сад је број оних који признају Косово опао испод половине тако да Косово више нема већину да постане ни члан УН, ни члан Интерпола, Унеска или других организација. Код УН је још повољнија ситуација за нас јер сталне чланице Савета безбедности имају могућност да ставе вето. Зато су нам, између осталог, битни односи са Русијом и Кином да имамо гаранције да неко неће Косово увести у УН на мала врата.

Током пандемије нам је помогло што имамо добре односе с Русијом и Кином. Ипак, сада када се отварају још дубље геополитичке поделе, пре свега између САД и Кине, хоће ли нас притискати да ту сарадњу мало прикочимо?

Сви знају да ми не реагујемо на притиске. Гледамо шта је у најбољем интересу Србије, не зато што волимо Русију или Кину него зато што волимо Србију. Ја бих волео да имамо такве односе и  са САД, Француском, Немачком, Британијом, ми смо спремни али за то су потребне две стране. До сада нисмо имали велико разумевање.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала