Патријарх Вартоломеј оптужен за умешаност у државни удар у Турској

© AFP 2023 / Ozan KoseВасељенски патријарх Вартоломеј
Васељенски патријарх Вартоломеј - Sputnik Србија
Пратите нас
Провладини медији у Турској оптужили су васељенског патријарха Вартоломеја за умешаност у покушај државног удара 2016. године и везу са опозиционим проповедником Фетулахом Гуленом.
Турски магазин „Герчек Хајат“, који припада издавачкој групи провладиног листа „Јени Сафак“, објавио је специјални број под називом „Гуленизам: ко је терориста Фетулах Гулен? 100 година историје терористичке организације“ у којем се васељенски патријарх Вартоломеј оптужује за везу са опозиционим исламским проповедником Фетулахом Гуленом и умешаност у неуспешни државни удар у Турској 2016. године. Као доказ за своје тврдње, лист је објавио фотографију где Вартоломеј стоји поред Гулена.

Поред Вартоломеја, са Гуленом се повезују и главни рабин Турске и бивши јерменски патријарх у Цариграду, па и папа Јован Павле II, који је преминуо 2005. године. 

Патријарх Вартоломеј је негирао оптужбе, назвавши их „нереалним и неодговорним“ и изјавио да турска православна општина изражава забринутост због праћења својих религиозних лидера и „лажних оптужби“ против њих.

Неки у Турској се плаше новог таласа грчког погрома као што се десило у октобру 1955. године у Истанбулу и Измиру.

Постоји верзија и да је циљ тог текста био да се Вартоломеј подсети да треба да буде лојалан председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану. 

Пре две године Национална обавештајна служба Турске оптужила је васељенског патријарха за везу са Гуленом и америчком ЦИА. Медији су писали да турске специјалне службе прате Вартоломеја и његово окружење по целом свету, посебно у САД.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала