Колико кошта тестирање на нови вирус корона и који су услови?

© REUTERS / CHRISTIAN HARTMANNЛаборант тестира узорак крви на постојање вируса корона ковид 19
Лаборант тестира узорак крви на постојање вируса корона ковид 19  - Sputnik Србија
Пратите нас
Заводи за јавно здравље неколико градова у Србији саопштили су да врше тестирање грађана на вирус корона на лични захтев. Објављен је и ценовник, а цена није свуда иста.

Завод за јавно здравље Панчево објавио је да је та услуга доступна од јуче, а обухватаће узорковање, тестирање и издавање сертификата.

За узорковање, тестирање и издавање сертификата у Панчеву треба издвојити 8.225 динара.

Како се наводи, на тестирање могу да дођу сви држављани Србије који не испуњавају индикације за тестирање о трошку државе, сви путници у међународном саобраћају који напуштају територију Србије, држављани Србије који путују у иностранство, страни држављани који се тренутно налазе на територији Србије, а желе да напусте земљу, држављани Србије који су ушли у земљу без негативног РТ-ПЦР теста, стављени у кућну изолацију од 14 дана, уколико желе да скрате период изолације, групни захтеви лица запослених у правном субјекту, сва заинтересована лица на лични захтев.

Ко не мора да плати тестирање

Изузеци од обавезе плаћања тестирања путем РТ-ПЦР теста искључиво због потреба путовања и скраћења периода кућне изолације, уз доказ који потврђује неку од наведених категорија, су: малолетна лица држављани Републике Србије, студенти-грађани Србије и студенти припадници српске националне мањине, држављани суседних земаља и Словеније који студирају у Србији, преноси портал Б92.

Плажа у Грчкој - Sputnik Србија
Цене теста на корону у земљама у које најчешће путујемо

Малолетна лица узраста до 12 година чији родитељи, старатељи или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета, имају негативан РТ-ПЦР тест не морају да се тестирају при уласку у Србију.

Тестови се изводе само на лицима без симптома Ковид-19 (нпр. грозница, кашаљ) уз доказ о уплати трошкова. Трошкови се могу платити и готовински у Центру за микробиологију где се обавља узорковање. Лица која имају симптоме или су имали контакт са потенцијално зараженом особом требало би да остану код куће и да ступе у контакт са надлежним лекаром, наводе из Завода за јавно здравље Панчево.

Завод за јавно здравље у Врању објавио је да врши тестирање на вирус корона од 16. маја и то током целе седмице, као и да то кошта 6.000 динара.

У Сомбору тестирање може да се обави у Заводу за јавно здравље, где се узимају потребни брисеви и обавља плаћање. Цена тестирања је, такође, 6.000 динара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала