Корона променила тржиште некретнина — појавио се нови тренд

CC0 / / Девојчица у дворишту
Девојчица у дворишту - Sputnik Србија
Пратите нас
После пандемије вируса корона куће са двориштем недалеко од града постале су нови тренд на тржишту некретнина Србије.

Грађани су, како оцењују стручњаци, током ванредног стања очигледно схватили предности живота на периферији и сада се све више одлучују на куповину кућа са двориштем, за разлику од претходно веома популарних станова у центру градова.

Ентеријер подземног луксузног апартмана - Sputnik Србија
Револуција на тржишту некретнина - цене срљају на доле, људи напуштају градове

Током два месеца карантина било је времена за размишљање и многи су донели одлуку да промене начин живота.

„Ово све што нам се десило, корона и затвореност, људи су почели да размишљају да имају неку алтернативу, где могу да у оваквој ситуацији проведу своје време“, рекао је Никола Ђогатовић, агент за некретнине.

Готово да не постоји особа на свету која живи у стану, да није пожелела своју оазу мира у природи — кућу са двориштем, барем малим, или великом терасом, преноси портал Б92.

Што даље од градске гужве, али и суседа

Пре пандемије вируса корона више се размишљало о становима што ближе центру. Продаја кућа недалеко од града била је спорадична, а сада је таквих упита све више.

Потражња је порасла, видећемо каква ће да буде куповина на основу званичних података... Доста људи гледа три планине које су и раније биле актуелне, то су Фрушка гора, Авала и Космај, све је то да кажемо круг од неких 35-40 км од Београда“, наводи Ђогатовић.

Потпредседник Грађевинске коморе Горан Родић наводи да за 10 до 15 хиљада евра може да се нађе лепа кућица, лепа локација и плац.

CC0 / Image by kokas4oka from Pixabay / „За 10 до 15 хиљада евра може да се нађе лепа кућица, лепа локација и плац“.
Корона променила тржиште некретнина — појавио се нови тренд - Sputnik Србија
„За 10 до 15 хиљада евра може да се нађе лепа кућица, лепа локација и плац“.

„Посебно овде близу Дунава, има пар тих локација где може да се нађе, али људи су претежно навикли на Авалу, Космај, Аранђеловац, Барајево и ту су цене скочиле“, указао је Родић.

Већ сада, напомињу стручњаци, цене за неке некретнине иду и до 100.000 евра, а наравно то све зависи и од места, удаљености од центра, величине и куће и дворишта.

„Ти објекти могу да буду зидани, међутим имамо доста монтажних кућа где вам је цена 300-400 евра по квадрату, па чак и ако мало изгуглате, имате монтажне контејнере и за неких 20.000 евра и можете да направите кућу од педесетак квадрата у кратком временском периоду“, истиче Ђогатовић.

Ипак, ужа периферија града, посебно крајеви окружени зеленилом, одувек је била на цени.

У овом тренду нисмо усамљени. Цео свет се после короне окренуо пространим домовима и великим земљишним парцелама. У Њујорку је, рецимо, последњих недеља драстично скочила тражња за некретнинама на периферији, које поседују базен и велику кућну канцеларију. Са што већом удаљеношћу и од градске гужве, али и од суседа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала