Милачић поручио Ђукановићу: Прстом нећеш таћи наше цркве /видео/

Пратите нас
Председник Праве Црне Горе Марко Милачић поручио је црногорском председнику Милу Ђукановићу да „прстом неће таћи имовину Српске православне цркве“.

Реаговање Марка Милачића преносимо у целини:

Јуче сте нам, Предсједниче на силу, изложили разрађен план црногорске нестабилности. Прво сте читали оно што су вам неки други написали, јер ви тако владате, ван своје главе, са папира, по диктату неких ван вас и ван Црне Горе.

Ви сте Предсједник папирнате храбрости. У име ваше тако написане функције ви нам опет читате о европеизацији Црне Горе. Црна Гора је држава Европе, а европеизација по вашем моделу није јој потребна, тај термин који уз атланске интеграције ви и ваши највише користите, онако, да свијету покажете да и ви понешто о Европи знате када већ ништа не читате. Док читате из туђе главе, ви се не знојите.

Нисмо љубав према Србији учили од црквених великодостојника Српске православне цркве, које сте оптижили да нас, народ у Црној Гори, подучавају да је Црна Гора нешто средњовјековно београдско-српско.

Љубав према Србији учили смо од родитеља и предака али и од вас, Ђукановићу, вас смо гледали како волите Србију, вас смо гледали како волите Београд, вас смо гледали како волите Милошевића, вас смо гледали како волите Митрополита Амфилохија, вас смо гледали како у Митрополитовим рукама љубите крст. Мислите ли ви, Ђукановићу, да овај народ не памти ваше прозне спјевове Србији и српству?

Да не памтимо вријеме када сте исто тако, као данас, само насмијани читали о великосрпској Црној Гори, о братсву и јединству једог народа, Срба и Црногораца, када сте нападали све што није било српско, када сте са Дубровником, због Православља, као млади читач туђих текстова, ви ратовали и када сте нас својом љубављу према Србији прогањали исто онако како нас данас прогањате својом читачком љубављу према Црној Гори.

Нису само Милошевић и Туђман национално, како кажете, деведесетих година хомогенизовали своје државе. Нису Туђман ни Милошевић из Црне Горе 1992. године депортовали припаднике Бошњака и Муслимана који су овдје избјегли из ратом захваћене Босне и Херцеговине, а који случај је и судски, дакле правоснажно проглашен за ратни злочин, већ је то учинила црногорска полиција док је њом, као предсједник Владе Црне Горе, руководио Мило Ђукановић. Ти Мило лично.

Ако већ у тим папирима и својим рукама, како ви то исколачених очију кажете - имате сигурну европску будућност Црне Горе - што онда натапате знојем те, у џеповима припремљене марамице и њима откривате да ви не само да у ту вашу визонарску будућност Црне Горе не вјерујете, показујете да ви ни у своју будућност више нисте сигурни.

И треба да будете тако несигурни, Ђукановићу, јер није Српска православна црква пандан црногорској држави, њен пандан је народ Црне Горе, али прије свега Православни народ као већински.

Због Православног народа се ви презнојавате, њега покушавате да увучете у те ваше папире, а он вам је на улицама. На улицама против вас и ваших, Ђукановићу, је црногорски - српски народ који сте назвали неваспитаним, који ви, донешеним, а неуставним Законом о слободи вјероисповјести уцјењујете. Ви за некога да кажете да је неваспитан, а да ли је ваш криминал васпитан? Ви да говорите о васпитању, а да ли је толика ваша похлепа и болесна, у комплексима укоријењена, жеља за моћи, васпитање? Да ли је немање стида васпитаност?

И сада када је држава Црна Гора због вас постала поприште тензија, нас у одбрани права државе и права вјере и вас у одбрани Нато планова да са ових простора протјерате све што је Православно и обезглавите црногорску душу, црногорску историју и црногорску будућност, ви сада хоћете да преговате.

Када већ, тако скупо обучени од новца Православног народа, Православном народу прјетите примјеном апарата државне репресивне силе иза ког се ви кријете, када сте већ тако сигурни у том лажном предсједничком смокингу за ништа, што не изађете Ђукановићу, међу свој народ без блиндираног аутомобила од милиом евра, без, такође нашим новцем, потплаћених и обучених чланова вашег обезбјеђења, што тако не провјерите колико вас народ Црне Горе воли?

Што једном, Ђукановићу, сами не прошетате кроз свој родни Никшић, који вас је при крају прошле седмице данима дозивао, на улицама онај тридесетогодишњи, већ историјски цитат: Мило, лопове!

Ви позивате да се пред црногорксим и европским правосудним органима изврши провјера катастерских података имовине Српске православне цркве, дакле имовине чија је сигурност Уставом загарантована, дакле имовине која је пред управним органима Црне Горе већ доказана и као таква уписана и катастар непокретности.

Хајде да пред црногорским и европским правосудним органима провјеримо имовину вас и ваших, Ђукановићу, како сте је и чиме ових тридесет година стицали, од чијег новца сте је плаћали и коме сте је отимали.

Када се већ позивате, мислећи на Српску православну цркву, да Црној Гори врати оно што, по вама, од државе и историје отела, вратите ви, Ђукановићу оно што сте ви овом народу отели: вратите државну имовину коју сте распродали, вратите фабрике које сте угасили па такође распордали, вратите Црној Гори ријеке на којима ваш, по оцу бахати син гради будалаштине којима и он отима оно што је од Црне Горе још остало, вратите оно што је ваш брат отео и вратите оно што је ваша сестра отела. Вратите Црној Гори њене катастерске податке.

Али ви се, Ђукановићу, не размијете само у отимање. Ви хоћете да се и у вјеру разумијете. Волшебно сте изјавили да је доста било циркуса СПЦ, па најавили да ћете ви направити нову Православну цркву националних Црногораца. План је дакле, Закона о слободи вјероисповјести јасан: ако Српска православна црква не пристане да буде дио ваше антиправославне идеје о рушењу Православне историје Црне Горе биће црква националних Срба у Црној Гори, а ви ћете основати нову цркву.

Кад се тако разумијете у Православну вјеру, што се, Ђукановићу не замонашите? Јесте ли ви, а да народ Црне Горе не зна, постали свештеник па ви хоћете цркве да оснивате? Пријетите Црној Гори оснивањем нове вјере, ви пријетите отварањем нових, како ви кажете, црногорских цркава и храмова, а ко ће, Ђукановићу, осим вас ДПС од бога изопштених, ићи у те храмове?

© AP Photo / Hektor PustinaМожете ви, ДПС-ом кађени, да оснивате сто вјера, градите сто цркава и манастира али прстом, а то вам народ Црне Горе ганантује, нећете таћи имовину Српске православне цркве
Милачић поручио Ђукановићу: Прстом нећеш таћи наше цркве /видео/ - Sputnik Србија
Можете ви, ДПС-ом кађени, да оснивате сто вјера, градите сто цркава и манастира али прстом, а то вам народ Црне Горе ганантује, нећете таћи имовину Српске православне цркве

Можете ви, ДПС-ом кађени, да оснивате сто вјера, градите сто цркава и манастира али прстом, а то вам народ Црне Горе ганантује, нећете таћи имовину Српске православне цркве.

Нећете, јер је њену имовину куповао па цркви завјештавао српски народ, исконски црногорски народ Црне Горе или је куповала сама Српска православна црква. Њена имовина је имовина историје Црне Горе, Црне Горе која је постојала прије 1918-те године, оне коју не познајете јер осим за вас написаних папира, Ђукановићу, ништа и не читате.

Мотрополија црногорско приморска, она која вас, Ђукановићу највише боли, настала је из Зетске епископије, 1219. године у тиватској Превлаци, а основао ју је Свети Сава. Онај Свети Сава, Ђукановићу, чији је отац, Стефан Немања, рођен на Немањиној обали која по њему носи име, а у коју ви, из вашег кабинета, свакодневно гледате.

Дакле, све је у Српској православној црвки у Црној Гори и Црногорско и Српско, а ви то, Ђукановићу, боље од свих знате јер сте се и војском и полицијом Републике Црне Горе борили за уједињено црногорско српство, ког се данас у име Нато-а, одричете.

У име Нато-а нам, Ђукановићу пријетите, напомињући да би привидним чувањем стабилности у Црној Гори испустили реформску европску будућност Црне Горе, пријетите полицијом система чије сте конце, ударом на Православље, у потпуности изгубили.

Ви желите да преговарате, али црногорски - српски народ са вама не жели да преговара. Ви, Ђукановићу поткрадате свој народ, нашу државу, желите да поткрадате нашу Српску православну цркву, а хоћете да преговарате. Нема преговорања са народом ком сте најочигледније погазили пола људских права, на шта вас упорно упозорава и свјетска јавност.

Православни народ са вама неће преговарати, и у праву сте Ђукановићу, да ћете ви и ваши вратити оно што сте од народа и државе узимали. Све отето од Црне Горе биће враћено Црној Гори. Али нећете ви враћати отето, већ ће народ од вас вратити оно што сте отели и што отимате.

Преиграо си се Ђукановићу. Црква није само имовина, вриједност коју једино познајеш, Црква је народ божији, а он ти је већ дао јасан одговор и поруку: твоја рука и рука твојих отимача прстом неће таћи наше Цркве, огњишта наше духовности. Рат против Светог Василија Острошког си већ изгубио. Прошли човјече.

 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала