Пољски генерал признао да пољски тенкови заостају за руским

© ФотоТенк Т-72
Тенк Т-72 - Sputnik Србија
Пратите нас
Пољска већ 30 година тапка у месту и није у стању да модернизује своје старе тенкове Т-72, док се Русија истовремено одлично снашла с овим задатком, изјавио је генерал Балдемар Скшипчак у интервјуу за портал „Креси”.

Руска војска, како се наводи, добиће више од 120 модернизованих тенкова Т-72Б3М, који су такође недавно стигли и у Белорусију. Скшипчак је потврдио да руска војска спроводи озбиљну модернизацију тенкова Т-72.

„То проистиче из тога што су решења која Русија примењује ефикасна, између осталог, на њиховом потенцијалном западном фронту, односно, у источној Европи. Модернизација Т-72 је веома опсежна и суштински јача предности тог тенка. А оно што се у Пољској назива модернизацијом — уопште није модернизација“, истакао је он.

Бивши командант пољских копнених трупа наглашава да Пољаци слушају о модернизацији већ 30 година.

Пољска нема потенцијал за модернизацију

Према његовим речима, Пољска није у стању ништа да уради с тим тенковима, због недостатка одговарајућег потенцијала.

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаТенк Т-72
Пољски генерал признао да пољски тенкови заостају за руским - Sputnik Србија
Тенк Т-72

Он сматра да Пољска дефинитивно треба да заборави на модернизацију тенкова Т-72, јер је неће спровести, зато што није у стању да је реализује на начин да тај тенк испуњава захтеве војске, а не само политичара и индустрије.

„Политичарима треба рећи само: коме је потребна ова модернизација тенка — индустрији или војсци? Зато што се тренутно све ради због индустрије, а не војске. Нека сви ти политичари пошаљу у јединице које треба да се боре на тенковима Т-72 своје синове. Нико од њих не би ризиковао то да уради“, објашњава он.

Ако и треба да модификујемо наш тенковски потенцијал, закључио је он, онда избор треба да укључује нова решења, јер је модернизација исто што и тапкање у месту.

Уместо модернизације — производња тенкова

Уместо тога, Скшипчак предлаже да се у овој ситуацији напори усредсреде на закључивање потенцијалног уговора са стратешким партнером који би пољској индустрији омогућио технологије, помоћу којих би било могуће заједно или удружено произвести тенк.

„Можда би се могао постићи договор са стратешким партнером који производи такве тенкове, да се у Пољској склапају ти тенкови — на пример, ’Абрамс‘. Зашто да не?“, објашњава Скшипчак.

Он такође истиче да је Пољској тешко да преговара с Немачком, док је, истовремено, више наклоњена Сједињеним Америчким Државама. Скшипчак сматра да би се требало усредсредити на закључивање посла с Американцима и да их треба убедити у то да Пољској треба око 450-500 тенкова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала