Порука Стејт дeпартмента о Црној Гори – дистанцирање од Мила или тактички потез

© AP Photo / Risto BozovicМајк Пенс у посети Црној Гори
Мајк Пенс у посети Црној Гори - Sputnik Србија
Пратите нас
Оглашавање Стејт дeпартмента поводом политичке кризе у Црној Гори – у коме се истиче да САД снажно подржавају слободу говора и окупљања – може бити протумачена као извесно дистанцирање од власти у Подгорици, али и као тактички потез и опомена председнику Ђукановићу да „не солира превише“ ако очекује даљу помоћ, сматра аналитичар Бошко Вукићевић.

САД поручиле да имају разумијевање за СПЦ

„Дио саопштења у којем америчка влада наглашава да ’подржава слободу говора и удруживања‘ за неког може значити опште мјесто подразумијевајући формални вокабулар званичника. Међутим, имајући у виду актуелни црногорски контекст, управо тај дио саопштења не може бити другачије протумачен него као порука да се има разумијевања за потезе СПЦ у Црној Гори у овој ситауцији“, каже Вукићевић за Спутњик.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић упозорио Црну Гору: Идите где хоћете, срећан вам пут, само не дирајте Србе! /видео/

Такво тумачење, према оцјени овог аналитичара, такође потврђује да је дипломатска активност Митрополије црногорско-приморске имала извјесног учинка на Западу, односно да је она за своје ставове добила одређену подршку, те додаје да ако се заиста ради о некој врсти ограђивања америчких званичника од ратоборних политика Ђукановића - таква новост такође пружа и неку врсту олакшања свим оним снагама у Црној Гори које се залажу за демократизацију земље и мирно решење кризе.

„Дистанцирање званичне Америке од црногорских политичара, чији је била дугогодишњи спонзор и тутор, могло би бити објашњено могућношћу да распламсавање кризних ситуација на Балкану у овом тренутку не одговара интересима САД. Јер свима је постало јасно, а нарочито након конференције за штампу председника Ђукановића, да он једине шансе за политичко преживљавање тражи у крајњој радикализацији прилика у земљи“, сматра Вукићевић.

Стварни став америчке владе прије избора у Црној Гори

Наш саговорник, међутим, упозорава да је ипак исувише рано испољавати превелики оптимизам, тј. унапријед проглашавати извјесност америчког одбацивања Ђукановића.

Митрополит Црногорско-приморскi Српске православне цркве Амфилохије током службе у Дукљи. - Sputnik Србија
Митрополит Амфилохије одговара режиму: Мило претвара Црну Гору у сатанску заједницу

„Вјероватније је да се ипак ради о тактичким потезима америчких званичника, а можда и некој врсти опомене за црногорско руководство да превише не солира уколико даље очекује помоћ. Стварни став америчке владе о датим питањима биће познат прије наредних избора у Црној Гори. Уколико Американци дозволе да ДПС опет узме власт, методама које су већ свима познате, то ће бити знак да став Стејт департмента према Митрополији ипак није добронамјеран, и поред данашњих ведрих тонова у саопштењима“, децидан је Вукићевић.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала