Рат за СЗО: Амерички пуцањ у празно и шанса за Кину да подигне улог

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографија Светска здравствена организација
 Светска здравствена организација  - Sputnik Србија
Пратите нас
Трампова претња да ће потпуно укинути финансирање СЗО уколико она за 30 дана не реализује све реформе које захтевају САД тежак је пуцањ у празно и страшна шанса коју је Кина одмах искористила, каже аналитичар Бранко Павловић.

Како наводи саговорник Спутњика, захтев америчког председника да се Светска здравствена организација (СЗО) у року од месец дана реформише на начин на који то одговара Америци, а који подразумева и „показивање независности од Кине“ је у потпуности неоснован. Тим пре, наставља Павловић, што је кинески председник Си Ђинпинг већ одговорио на америчке претње Светској здравственој организацији рекавши да ће Кина у наредне две године финансирати борбу против коронавируса са по милијарду долара годишње.

Трампова претња СЗО је амерички пуцањ у празно

„То је дупло више од америчког учешћа у финансирању СЗО. Дакле, кинески председник је одмах ставио до знања да Америка више није у позицији да може да уцењује, јер Пекинг има више пара него што даје САД и даје тај новац безусловно. Тако да је то тежак Трампов пуцањ у празно, тежак промашај и страшна шанса коју је Кина одмах искористила“, напомиње Павловић.

Не само што је Трампов захтев неоснован, додаје наш саговорник, него је амерички лидер сада заправо дао Кини прилику да се истакне и каже: „Пустите ви Америку, пустите њихових 30 дана, ево одмах милијарду долара, уместо америчких 500 милиона“.

Си Ђинпинг је у изјави на отварању састанка СЗО, подсећа Павловић, рекао и да треба помоћи нарочито погођеним државама Европе и да треба свакако ићи на опрост или одлагање дугова или замрзавање обавеза по кредитима за земље Азије и Африке које су нарочито сиромашне.

„Тако да их је практично „масакрирао“ у једном налету са сасвим конкретним мерама и предлозима иза којих одмах, данас за данас, стоји озбиљан новац“, примећује аналитичар.

Амерички ултиматум шанса за Кину

На питање како је могуће да Трамп, као прагматичан човек, себи дозволи потез у толикој мери котрапродуктиван у односу на оно што заправо жели да учини и тиме фактички гурне СЗО у наручје Кини, Павловић каже да се треба сетити да има много људи који нису били глупи, па су ипак својевремено напали Совјетски Савез.

„Не мора човек да буде нарочито глуп да би направио кардиналну грешку. Ми стално мислимо да су велики непогрешиви, да су страшно моћни и да о њиховим плановима треба водити рачуна, а заправо их не треба прецењивати, а нарочито не данас када стварно постоји неко ко ће да каже: „Немојте ништа да бринете, хајде само да побољшамо принципе на том трагу на коме радимо, да то буде још мало боље и ефикасније. А што се пара тиче – ево, дајемо дупло“, објашњава Павловић.

Како каже, никада до сада није било ситуације да неко може да извуче дупло више новца у односу на Америку, па ни Трамп ово по свој прилици није очекивао и ишао је по инерцији, мислећи вероватно да је однос снага исти какав је био пре двадесет, или двадесет пет година.

Упитан да ли ће Трамп ићи до краја са својим ултиматумом и у потпуности обуставити финансирање Светске здравствене организације, наш саговорник каже да је немогуће предвидети шта ће учинити шеф Беле куће. Међутим, шта год да уради и чак уколико сутрадан каже супротно од оног што је рекао данас, он не трпи пад популарности у свом бирачком телу.

СЗО да се одвоји од утицаја западних обавештајних служби

Коментаришући реформу Светске здравствене организације на којој инсистирају САД, Павловић каже да реформа није спорна, али да та институција треба да уради управо супротно од онога што захтева Трамп.

„Светска здравствена организација треба да се одвоји од оних „шпијуна“ који су уграђени у њене структуре. Сетите се другог човека СЗО који је рекао да у Сирији има 500 мртвих зато што је бачен сарин. Па се испоставило да уопште нема мртвих и да сарин није бачен. Њима дакле јесте потребно побољшање унутрашњих односа и то не може да се изведе преко ноћи или за месец дана, али управо у супротном правцу од захтева Вашингтона, односно што даље од утицаја западних обавештајних структура у структурама СЗО“, категоричан је Павловић.

САД су, подсетимо, највећи донатор СЗО. Амерички председник је привремено обуставио финансирање СЗО 14. априла оптуживши ту организацију да промовише „кинеске дезинформације“ о пандемији вируса корона и поручивши да ће његова администрација преиспитати рад СЗО. Званичници СЗО су негирали те тврдње, а Кина је инсистирала да је поступала транспарентно и отворено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала