Русија гради нови сателитски систем за комуникације

© Sputnik / Marina Lisceva TASS/ Pool / Уђи у базу фотографијаПрво лансирање са космодрома Восточни
Прво лансирање са космодрома Восточни - Sputnik Србија
Пратите нас
Развој нове руске сателитске групе „Гоњец” нове генерације је започео, изјавио је генерални директор сателитског система „Гоњец” (део државне корпорације „Роскосмос”) Павел Черенков.
„Већ су почели радови на стварању перспективног система ’Гоњец‘ нове генерације, који ће поседовати много већи број сателита и сходно томе, захтеваће извођење читаве групе у орбиту уз њене накнадне планске допуне“, преноси његову изјаву „Роскосмос“.

У почетној фази размештања, додао је он, биће лансирано по седам уређаја, а затим под 2-3 ради подршке групи према предвиђеном распореду, а лансирања ће се обављати с космодрома „Восточни“.

Раније је директор „Роскосмоса” Дмитриј Рогозин објавио да ће нови сателитски систем условног назива „Гоњец-2“ бити оријентисан на пружање услуга у сфери интернета.

Како је у новембру 2019. године изјавио заменик генералног директора компаније „Гоњец“ Олег Химочко, лансирање сателита ове групе почеће од 2024. године, помоћу ракета „Сојуз-2“.

Група ће се састојати од 28 свемирских сателита, размештених на четири платформе, по седам на свакој. Налазиће се на висини од 1,5 хиљада километара.

Тренутно се у орбити налази група од 12 сателита „Гоњец“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала