Русија посаветовала службенике Стејт департмента да уче руску историју

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteАмбасада Русије у Вашингтону
Амбасада Русије у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска амбасада у Сједињеним Америчким Државама посаветовала је јуче шефицу прес-службе америчког Стејт департмента Морган Ортегус да прошири своје познавање руске историје, како би се убудуће спречиле изјаве засноване на нетачним информацијама.
„Радо ћемо помоћи поштованом представнику Стејт департмента Морган Ортегус да побољша своје познавање руске историје. Тако би се избегле изјаве засноване на лажним причама и неуспешним паролама, као и шпекулације које се односе на трагичне периоде из совјетске прошлости“, пише у саопштењу руске амбасаде.

У саопштењу руског дипломатског представништва даље се наводи да је 1954. године Крим из састава Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике (РСФСР) прешао у састав Украјинске Совјетске Социјалистичке Републике (УССР), а да људе о томе нису ни питали. Како се истиче, вишенационално становништво Крима је на референдуму 2014. године одлучило да више не жели да буде део Украјине, услед неуставног националистичког пуча у Кијеву и насилне бандеризације, уз подршку Вашингтона.

© Sputnik / Артем Житенев / Уђи у базу фотографијаГрафит - карта Крима
Русија посаветовала службенике Стејт департмента да уче руску историју - Sputnik Србија
Графит - карта Крима

За случај да Морган Ортегус верује искључиво западним стручњацима, руско дипломатско представништво јој је предложило да се упозна с материјалом објављеном у америчком часопису „Форин аферс“.

„Већина Кримљана не сматра да је руска власт репресивна, туђинска и непожељна. Насупрот, на основу наших истраживања, Кримљани су прилично срећни“, цитира руска амбасада део из објављеног чланка.

Подсетимо, јуче је Морган Ортегус поводом годишњице депортовања кримских Татара преко Твитера позвала Русију да је „неопходно да се престане са страдањима кримских Татара и Украјинаца који живе на Криму, као и да се полуострво без одлагања врати под контролу Украјине“.

Подсетимо, Крим је постао део Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала