Телефони ће нам мерити температуру и пратити куда идемо: Гејтс развија нови карантински систем

© AP Photo / Seth WenigБил Гејтс
Бил Гејтс - Sputnik Србија
Пратите нас
Бил Гејтс и највећа јужнокорејска телекомуникациона фирма удружили су снаге како би направили систем будућности за праћење карантина. Према новом систему, телефони ће мерити температуру власника, уочавати друге симптоме болести, пратити куда се људи крећу...

Јужнокорејска компанија КТ, мултинационални гигант, планира да искористи приступ комуникационим подацима, како би дошло до ране идентификације и препознавања ширења заразних болести, преноси РТ. Сензори у мобилним телефонима мерили би температуру и уочавали знаке обољења, а џи-пи-ес праћење би бележило кретање потенцијалних носиоца вируса и њихове контакте.

Бил Гејтс - Sputnik Србија
Италијанска посланица: Гејтс сарађује са компанијама које поседују 5Г мрежу у Америци /видео/

КТ жели да у наредне три године развије алгоритме засноване на вештачкој интелигенцији, који ће такве „сирове“ податке превести у систем који би могао да рано упозорава на епидемију, чији је развој тек почео.

Корејска компанија такође жели да развије рачунарски модел који би предвидео како се шири епидемија.

Овај систем, назван „Студија надзора следеће генерације над припремљеношћу за епидемију“, требало би да кошта скоро 10 милиона долара, а половину трошкова сносиће Фондација Била и Мелинде Гејтс, објавила је јужнокорејска компанија.

© AP Photo / Kim Do-hoonБил и Мелинда Гејтс похвалили су одговор Јужне Кореје на пандемију вируса корона
Телефони ће нам мерити температуру и пратити куда идемо: Гејтс развија нови карантински систем - Sputnik Србија
Бил и Мелинда Гејтс похвалили су одговор Јужне Кореје на пандемију вируса корона

Сарадња Гејтса и јужнокорејске компаније најављена је још 2018, а озбиљни преговори почели су у априлу прошле године, тврде корејски медији.

Бил Гејтс - Sputnik Србија
Америчке власти зауставиле Гејтсов корона-програм /видео/

Гејтсова фондација показала је посебно интересовање, будући да Јужна Кореја има велики проценат 5Г мобилних телефона и развијену инфраструктуру која омогућава пренос велике количине података.

„Коришћење мобилне технологије и сензора, упоредо са анализом података, може да помогне земљама да се суоче и на ефикасан начин одговоре избијањима зараза“, казао је Ендрју Тристер, заменик директора за глобални здравствени програм фондације Била и Мелинде Гејтс.

Бил и Мелинда Гејтс познати су као заговорници већег улагања, како би се боље припремили за могуће епидемије, а обоје су похвалили Јужну Кореју за реакцију приликом епидемије вируса корона.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала