Трамп поставио ултиматум СЗО: Имате 30 дана...

© AP Photo / Evan VucciДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп запретио је да ће Вашингтон у потпуности обуставити финансирање Светске здравствене организације (СЗО) и ревидирати своје чланство у тој организацији у наредних 30 дана уколико она не реализује све реформе које захтевају САД.

Према речима шефа Беле куће, његова администрација је извршила анализу неуспешног реаговања Светске здравствене организације на пандемију вируса корона.

„Провера је потврдила многе озбиљне страхове које сам изражавао последњих месец дана и открила нове, на које је требала да реагује СЗО. Посебно забрињава одсуство независности организације од Кине", наводи Трамп у писму које је објавио на Твитеру.

Председник тражи од СЗО да изврши значајна побољшања, међу којима су „показивање независности од Кине“.

„Јасно је да су ваше систематске грешке и грешке организације у реаговању на пандемију коштале много цео свет“, наводи се у писму.

Трамп је нагласио да је већ почео да разговара са СЗО о реформи те организације.

САД су највећи донатор СЗО. Амерички председник је привремено обуставио финансирање СЗО 14. априла, оптуживши ту организацију да промовише „кинеске дезинформације“ о пандемији вируса корона и поручивши да ће његова администрација преиспитати рад СЗО.

Званичници СЗО су негирали те тврдње, а Кина је инсистирала да је поступала транспарентно и отворено.

„Узимам хидроксихлорокин као превентиву неколико дана“

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да више од недељу дана користи хидроксихлорокин, лек за маларију, како би спречио да се зарази корона вирусом.

„Користим га последњих недељу и по дана. Једну пилулу сваки дан“, рекао је јуче Трамп новинарима, а пренео Ројтерс.

Трамп је раније промовисао употребу хидроксихлорокина као могућег начина лечења корона вируса, упркос упозорењима здравствених радника.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала