Власт у Црној Гори после короне губи разум: Претвара се у војну хунту против народа /видео/

© AP Photo / Risto BozovicКордон полиције у Никшићу, 13. маја, Црна Гора
Кордон полиције у Никшићу, 13. маја, Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите нас
Пандемија је учинила да садашња власт потпуно заборави реалност — да им је народ плебисцитарно ускратио подршку. Због тога су као сулуда војна хунта у стилу Јужне Америке седамдесетих и осамдесетих година помислили да ће пендрецима моћи да контролишу народ и да га ставе у џеп.

Овако професор Факултета политичких наука Часлав Kопривица за Спутњик објашњава слике које смо могли да видимо из Црне Горе приликом хапшења владике Јоаникија и још осам свештеника:

„Kада оставите по страни личне персоналије и када човек покуша да буде непристрасан, оно што остаје јесте стид који је помешан са бесом“.

Рођени Никшићанин, филозоф, породични пријатељ и рођак владике Јоаникија каже да је истина поводом хапшења свештенства у Црној Гори оно што различити људи осете истовремено, не због неког договора или тајне комуникације, већ зато што им реалност пошаље поруку да је то нужно осетити као оно што је истинито.

Власт у Црној Гори губи разум и креће против народа

Kада се стидите у име других, каже Kопривица, због тога што су урадили трећим особама, онда немате моћ да зауставите непочинство којим каљају образ свима нама, рекао је Kопривица.

Отац Гојко Перовић  - Sputnik Србија
Отац Гојко Перовић: Народ ишчекује литије

„Морам да признам да сам се као црногорски Србин стидео свих дешавања у Црној Гори од њеног отцепљења 2006. али да је то осећање престало почетком одржавања литија. О више образу и да не причамо, власт је одавно са њим раскрстила, они би били интересантни за психијатре па ћу зато и парафразирати Његоша „ту људско запиње познање“, нагласио је професор ФПН-а.

Насиље полиције није могло да се спречи

Људе је у протестним шетњама у Црној Гори окупио Свети Василије Острошки исто као и чињеница да су окружени властима која им деценијама уназад ружи образ, каже Kопривица.

„Ако је веровати званичним подацима Црне Горе, они су веома добро изашли из ове пандемије али је време важења ванредних мера искоришћено за малтретирање свештенства и верника СПЦ-а и демонстрирања силе. Они не презају ни од чега“, рекао је наш саговорник.

И поред покушај премијера Душка Марковића да пласира тезу да је заправо Црна Гора изложена бруталном нападу који може имати несагледиве последице по здравље грађана, Kопривица каже да је кључни догађај у Црној Гори био на нивоу колективне свести — био је побеђен страх.

„Ако је нешто нападнуто, то су позиције људи који их више од две деценије не напуштају на основу тога што су ућеривали, одржавали и ширили атмосферу страха, а када је то нестало, они су остали потпуно немоћни. Њихова моћ је био тигар од папира“, рекао је наш саговорник.

Тражење порекла

Kопривица подсећа да су Мило Ђукановић и Момир Булатовић такође дошли на власт Антибирократском револуцијом, протестима који не могу да се мере по бројности, трајању и одлучности са овим са чиме је суочена садашња црногорска власт.

Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Црна Гора све „тамнија тачка“: Мило би могао бити прва политичка жртва короне

Мило Ђукановић, данас јасно види, додаје Kопривица, да народ њега неће али га то не дотиче, јер је у питању човек који не зна шта значи политика у елементарном смислу, осим ако не жели да искључиво самоодржање на власти па и по цену живота грађана или је уцењен од неког спољног актера, па нема куд назад.

„Ако хрватској држави направите такав плезир да са Томпсоном прославите Дан победе над фашизмом, онда сте тиме не само ставили до знања ко су вам пријатељи и да вам ништа није свето, то значи да су прешли на позиције хибридног неоусташтва, јер они немају никакве претке. Они су нова нација, не могу да се позивају ни на Петровиће ни на ‘зеленаше’, већ су своје порекло нашли у драгим им суседима, њиховој усташкој идеологији, који су доказали да је могуће да буду бивши Срби, а да постану нешто друго“, нагласио је Kопривица.  

Нема помирења без покајања 

Иако из Митрополије готово свакондевно стижу апели за мирним решењем кризе у Црној Гори, наш саговорник сумња да са оваквом врстом власти може да се постигне неки договор.

© Sputnik / Дејан СимићФилозоф др Часлав Копривица, професор Факултета политичких наука у Београду.
Власт у Црној Гори после короне губи разум: Претвара се у војну хунту против народа /видео/ - Sputnik Србија
Филозоф др Часлав Копривица, професор Факултета политичких наука у Београду.

„Не видим овде никакву кривицу народа који се окупио на дан свог свеца, а у хришћанству се добро зна — ако треба са неким да се помирите, ви прво треба да се покајете. Овде никаквог покајања немате, већ само наставак и ескалацију непочинстава. Ја не видим начин да ће се они призвати памети, осим ако их не спречи неки спољни фактор, а мислим да је ова власт спремна да учини много ружније ствари према свом народу“, рекао је професор Факултета политичких наука у Београду.

 Уз констатацију да је међународна заједница зажмурила на геноцид који су украјинске неонацистичке власти починиле над својим становништво, Kопривица закључује да црногорске власти ништа ово нису урадиле без консултације са онима са којима је то требало да ураде. Он је уверен да би и у случају неких већих нереда сигурно изостала реакција запада.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала