Египат навлачи на себе гнев Америке: Зашто Вашингтону сметају руски ловци Су-35

© Sputnik / Антон Балашов / Уђи у базу фотографијаАвион Су-35
Авион Су-35 - Sputnik Србија
Пратите нас
Упркос томе што је Египат у последње време у више наврата куповао војну авијацију, велику пажњу западне јавности изазвала је најава да би Каиро могао да купи руске ловце Су-35, што би могло да навуче гнев Вашингтона по узору на Турску због куповине руских ПВО система С-400, преноси портал „Дифенс 24“.

Пољски портал бавио се питањем: „Да ли ће Каиро поћи путем Анкаре, односно, хоће ли под притиском Америке и претњом санкцијама одустати од овог уговора”?

Према наводима овог портала, у складу с руским војно-дипломатским изворима, у Русији је, у погону за производњу авиона у Комсомољску на Амуру, почела производња ловаца СУ-35 по наруџбини египатских власти.

Како се прецизира, Египат је наручио више од 20 авиона, резервне делове и техничку документацију у оквирном износу од 2 милијарде долара.

„Занимљиво је да руске власти нису никада званично потврдиле постојање овог уговора, иако је било саопштено да су у исто време добијени захтеви од иностраних партнера за куповину преко 30 авиона, чија испорука треба да почне 2020. године, истиче „Дифенс 24”.

Пољски портал скреће пажњу на то да је протеклих година Египат у више наврата куповао велику количину авио-технике како од Русије, тако и од Сједињених Америчких Држава, као и од Француске.

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаРуски вишенаменски ловац Су-35 изводи акробације
Египат навлачи на себе гнев Америке: Зашто Вашингтону сметају руски ловци Су-35 - Sputnik Србија
Руски вишенаменски ловац Су-35 изводи акробације

Између осталог, наводи се да се у власништву Египта налази 25 ловаца „Дасо Рафал”, 46 ловаца МиГ-29М/М2, 46 хеликоптера Ка-52Е и 46 хеликоптера АХ-64Д Апач.

„Међутим, управо је тај званично непотврђени уговор о куповини ловаца Су-35 изазвао највише реакција, нарочито преко океана”, наглашава „Дифенс 24”.

Државни секретар Мајк Помпео је неколико пута упозоравао да ако Каиро буде користио руске ловце, то може довести до покретања америчких санкција на основу закона „О супротстављању америчким непријатељима путем санкција”. Одредбе овог закона омогућавају увођење санкција против земаља које купују оружје од руске стране.

Сличне претње су се чуле и када је Турска одлучила да купи руски противваздухопловни систем С-400. Пентагон је већ упозорио да ако Египат буде користио Су-35, то би могло да угрози компатибилност египатских оружаних снага и америчке војске, као и НАТО-а уопште у том региону.

Пољски портал закључује да Вашингтон шаље јасан сигнал египатској страни и да је само питање хоће ли Египат поступити као и Анкара. Односно, хоће ли подлећи притиску америчке стране. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала