Годину дана од инаугурације Зеленског: Спреман сам за било какве преговоре о Донбасу

Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да је спреман за било који формат преговора о регулисању сукоба у Донбасу.
„Спреман сам за било који формат, који би могао да нас приближи крају рата и враћању наших територија и људи. Свеједно ми је (како) – нама је потребан резултат“, изјавио је украјински лидер током конференције за новинаре поводом годишњице његове инаугурације.

Председник је истакао да у последње време није водио преговоре са председником Русије Владимиром Путином, али да сматра да је дијалог са њим неизбежан и да је потребно да разговара са њим.

Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лавров о Донбасу: Од 9 тачака споразума, Кијев испунио само једну — и то делимично

Дајте ми неколико месеци

Зеленски је рекао и да ће се до краја борити да се Мински споразум имплементира, али да му је за то потребно неколико месеци како би пронашо дипломатски излаз.

Како је објаснио, Кијев се држи Минског споразума јер он подразумева и санкције према Русији, иако се све више могу чути иницијативе из Европе да се антируске санкције укину.

„Имамо и план Б и план Ц за решавање питања Донбаса, али за сада не желимо да одлазимо у ту страну“, додао је.

Размена заробљеника

Он се осврнуо и на размену заробљеника, рекавши да су тренутно у току преговори с Русијом о њиховој размени након окончања пандемије вируса корона.

„Сада већ разговарамо с Русијом о могућој размени после вируса корона. Искрено говорећи, желим да, упркос корони, вратимо наше политичке заробљенике, који се налазе у Русији или у затворима Крима“, рекао је Зеленски.

У Донбасу је 29. децембра извршена прва размена заробљеника у последње две године. Кијев је предао Донбасу 124 особе, док је 76 људи враћено на територију која је под контролом Украјине. Служба безбедности Украјине саопштила је да се у оквиру билатералне размене на територију која је под контролом Кијева вратило 12 војника и 64 цивила. Након тога почео је рад на формирању нових спискова за размену заробљеника.

„Ако пуцају на нас – одговорићемо, али нећемо отворити ватру први“

Шеф Украјине је додао и да никада није позивао припаднике украјинских оружаних снага да не узвраћају паљбом као одговор на гранатирања у Донбасу, али да украјинска војска неће прва започињати паљбу.

„Никада нисам позивао нашу војску да не реагује (на гранатирања). Желео сам да покажем целом свету да имамо веома снажну војску, а сада то и чиним. Али ми не провоцирамо. Боримо се за нашу земљу. Ако  пуцају на нас, одговорићемо, али нећемо пуцати први“, рекао је Зеленски.

Он тврди да украјинска војска не пуца на цивиле у Донбасу.

Украјинске власти су у априлу 2014. године почеле војну операцију против самопроглашених република Донбаса које су прогласиле независност после државног преврата у Украјини. Према последњим подацима Уједињених нација, у том сукобу је страдало око 13.000 људи.

Решавање ситуације у Донбасу разматра се, поред осталог, на састанцима контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила већ три документа са препорукама за смиривање сукоба.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала