Чешкa одбилa да преда Русији „демонтирани“ споменик маршалу Коњеву

© Sputnik / Эдуард Эрбен / Уђи у базу фотографијаСпоменик Коњеву у Прагу
Споменик Коњеву у Прагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Mинистарство одбране Чешке не може да преда Русији споменик маршалу Коњеву који је демонтиран у априлу у Прагу, јер припада општини региона Праг-6, а не војном ресору, изјавио је чешки министар одбране Лубомир Метнар у одговору на писмо руског министра одбране Сергеја Шојгуа.
„Споменик није власништво Министарства одбране и не налази се на његовој територији. Истовремено, према правним нормама, не може се уврстити у категорију војних гробница. Одлуку о демонтажи споменика донела је општина градског региона Прага-6, а Министарство одбране, у складу са законом, не може да да се меша у право својине градског дела Прага-6 којем споменик припада, и на тај начин нема право да одлучује о његовој могућој испоруци Русији“, написао је Метнар у одговору Шојгуу, који му се 9. априла обратио са молбом да се споменик Коњеву преда Русији што је пре могуће.

У писму чешког министра такође се наводи да је војни ресор задужен за бригу око 4.000 руских војних гробница и да годишње издваја средства за њихово одржавање и реконструкцију, као и да значајна средства за очување гробова Црвене армије издвајају и власти одређених регија, градова и насеља у Чешкој.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова: Уклањање споменика Коњеву ударац за историју саме Чешке

Према мишљењу Метнара, планиране консултације дипломатских ресора Чешке и Русије у складу са Споразумом о пријатељским односима и сарадњи двеју земаља из 1993. године могле би да допринесу решавању проблема око споменика Коњеву.

„Сматрам да би ове консултације могле да постану позитиван подстицај за билатералну сарадњу када је реч о очувања војних гробница“, рекао је Метнар.

Уклањање споменика ослободиоцу Прага

Почетком априла у региону Праг-6 у Прагу уклоњен је споменик совјетском хероју Коњеву, ослободиоцу Прага у Другом светском рату.

Према наводима локалних власти, споменик ће бити предат Музеју историје ХХ века, а министар спољних послова Русије Сергеј Лавров окарактерисао је ове поступке као циничне и нечувене.

Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак због јавног скрнављења симбола војне славе Русије, а помоћник руског председника, председник Руског војно-историјског друштва Владимир Медински предао је истражним органима списак лица одговорних за уклањање споменика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала