Моћни клан отима имовину Дечана због ауто-пута — машине на корак од забрањене зоне

CC0 / Pixabay / Градња ауто-пута
Градња ауто-пута - Sputnik Србија
Пратите нас
Иза општине Дечани која неће да нам врати земљу стоје најмоћнији кланови овог дела Покрајине, под јаким утицајем Рамуша Харадинаја, а циљ је да се Манастиру отме имовина и поред њега направи ауто-пут, каже за Спутњик игуман Високих Дечана Сава Јањић.

Амбасаде САД и Велике Британије позвале су косовске институције да спроведу одлуку уставног суда и врате Манастиру Високи Дечани земљиште које је предмет спора већ две деценије. Уследио је апел канцеларија ЕУ и ОЕБС-а које „подстичу косовске власти да спроведу пресуду уставног суда“, према којој би општинске власти у Дечанима требало да 24 спорна хектара земље у катастру заведу као манастирско имање.

Кланови отимају имовину Дечана због ауто-пута

Игуман Дечана за Спутњик појашњава да је реч о мањем делу имовине Манастира која је 1946. године национализована, а 24 хектара су враћена непосредно пре рата на Косову и Метохији 1997. године. По завршетку сукоба, локалне општинске власти избрисале су имовину Манастира из катастра, а Дечани су се жалили. Коначно, пресуду је донео врховни суд 2012. године, а уставни суд ју је потврдио четири године касније. Међутим, катастарски земља и даље не припада Манастиру.

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Моћни клан отима имовину Дечана због ауто-пута — машине на корак од забрањене зоне  - Sputnik Србија
Манастир Високи Дечани
„Не уписују је зато што се томе противи општина Дечани иза које стоје најмоћнији кланови овог дела Покрајине, под јаким утицајем Рамуша Харадинаја, који је свих ових година био највећи противник решавања овог питања и без ког се ништа у овој општини не може догодити. Циљ тих кругова није само да Манастиру одузму имовину, већ и да направе ауто-пут поред Манастира. Ових дана се поново отварају радови на проширењу и постоји опасност да се наставе и у заштићеној зони око Манастира, што је забрањено законом“, објашњава игуман Сава.

Зона забрањене градње

Он поздравља апел међународне заједнице да се проблем са земљиштем реши и подсећа да су у зони око Манастира забрањени градња комерцијалних објеката, угрожавање природног амбијента, а посебно изградња путева и друге инфраструктуре која може да наруши околину.

© Sputnik / Дејан СимићСава Јањић, игуман манастира Високи Дечани
Моћни клан отима имовину Дечана због ауто-пута — машине на корак од забрањене зоне  - Sputnik Србија
Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани

„Пре две године сви амбасадори и представници ЕУ земаља у Приштини су послали јасну поруку из Дечана да се закон мора поштовати и да је неприхватљиво да поред Манастира пролази транзитни пут за Црну Гору, на којем посебно инсистирају локалне власти. За сада се радови врше свуда око заштићене зоне и постоји јасна намера да се међународна заједница и Манастир доведу пред свршен чин, иако би требало укинути закон да би се пут поред Манастира подигао на ниво транзитног пута. Међународни став је ту врло децидан, они су више пута упозорили Приштину да оваквим понашањем и селективним поштовањем сопствених закона и судова обесхрабрују инвестиције на Косову и угрожавају будућност свих грађана“, подсећа игуман Високих Дечана.

Циљ – протеривање и уништење

Он подсећа да је Манастир годинама био под притиском како би се монаштво протерало, а светиња уништила. О томе сведоче четири минобацачка напада по завршетку рата, а 2016. године осујећен је и терористички напад групе наоружаних Албанаца који су били припадници ИСИС-а. Зато је Манастир Дечани до данас једини објекат СПЦ на КиМ који је под заштитом Кфора.

© Sputnik / Iliya Pitalev / Уђи у базу фотографијаМанастир Дечани једини је објекат СПЦ који је и даље под заштитом КФОР-а
Моћни клан отима имовину Дечана због ауто-пута — машине на корак од забрањене зоне  - Sputnik Србија
Манастир Дечани једини је објекат СПЦ који је и даље под заштитом КФОР-а

„Пример непоштовања одлуке уставног суда, притисци на Манастир, бројни напади, како физички тако и медијски, у којима се тврди да Манастир није ни српски, па зашто су га гранатирали ако је њихов, показује да је без међународне заштите, како институционалне тако и војне, немогућ опстанак у једној оваквој ситуацији безакоња“, истиче Јањић.

Он каже да није сигуран колико ће најновији међународни апел утицати на уписивање у катастар земље, коју од 1999. године по дозволи УН мисије на Косову Манастир користи, али истиче да је ситуација са непоштовањем одлуке уставног суда још један доказ да најугроженији објект, Унеско споменик светске баштине, треба обавезно укључити у даљи наставак дијалога између Београда и Приштине.

„Без обзира на политичку страну дијалога о којој се СПЦ више пута децидно изјаснила, треба обезбедити дугорочни наставак мисије Кфора, заштиту Манастира и јаче међународне гаранције које треба да зауставе терор над средњовековним манастиром, који је за време рата помагао свим људима, укључујући и косовске Албанце“, закључује игуман Сава Јањић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала