Почиње ли други талас вируса корона у Кини: Колика је опасност по свет

© AP Photo / Ng Han GuanКоронавирус
Коронавирус - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Око 30 нових случајева вируса корона појавило се у кинеској провинцији Ђилин. Шест новооболелих регистровано је и у Вухану, где их није било дуже од месец дана. Тим поводом затворени су градови Шулан и Ђилин, а у Вухану је почело масовно тестирање. Надвио се и облак стрепње – да ли је други талас већ почео и колика је опасност по свет.

О томе да ли је стрепња оправдана, поразговарали смо са дописником РТС-а из Пекинга, Немањом Милутиновићем, који нам је указао на то да се у Кини предузимају све мере предострожности, како се инфекција не би проширила, чак и онда када се појави мали број случајева.

© Sputnik / ScreenshotКина предузима све мере предострожности како се инфекција не би проширила
Почиње ли други талас вируса корона у Кини: Колика је опасност по свет - Sputnik Србија
Кина предузима све мере предострожности како се инфекција не би проширила

Још нема опасности од другог таласа

Осврћући се на чињеницу да друге светске земље тренутно имају много више заражених од Кине и на то да је та земља пре више од месец дана затворила своје границе за странце, наш саговорник тврди да нема страха да се вирус у већој мери прелије из света у Кину и обратно.

Он је потврдио да је у провицији Ђилин, у протеклих неколико недеља, регистровано око 30 новооболелих, који се налазе на лечењу и од којих је неколико у тешком стању.

Контрола коронавируса у Кини - Sputnik Србија
Нови талас вируса у Кини: У карантину 108 милиона људи

Како је рекао, у карантину се, званично, тренутно налази више од 8.000 људи, али је напоменуо да је тај број знатно већи, с обзиром на то да нико не може да напусти градове Ђилин и Шулан без негативног теста на вирус, који није старији од два дана.

Он додаје да је више од 500 медицинских стручњака и особља из читаве земље упућено у Ђилин да би се борили против коронавируса, као и да је тамо послата велика количина опреме и бројни тестови.

„Све то, на неки начин, подсећа на оне слике с краја јануара и почетка фебруара, када су материјали и медицинско особље масовно слати у Вухан за борбу са коронавирусом, али овог пута заиста имамо драстично мање бројеве заражених, а самим тим и мање мере предострожности“, сведочи Милутиновић.
© AP Photo / Ng Han GuanВише од 500 медицинских стручњака и особља упућено је у Ђилин
Почиње ли други талас вируса корона у Кини: Колика је опасност по свет - Sputnik Србија
Више од 500 медицинских стручњака и особља упућено је у Ђилин

Он је потврдио и да су у граду Ђилину јавни градски и железнички превоз обустављени и додао да су сви објекти који служе за рекреацију и забаву затворени. Не раде ни школе, али тако је већ месецима и у још неким деловима Кине.

За сада није познато колико ће карантин у градовима трајати, али наш саговорник претпоставља да ће бити на снази око месец дана, у зависности од епидемиолошке ситуације.

© AP Photo / Kin CheungГрадски и железнички саобраћај је обустављен
Почиње ли други талас вируса корона у Кини: Колика је опасност по свет - Sputnik Србија
Градски и железнички саобраћај је обустављен

Према подацима из 2010. године, провинција Ђилин има око 27,5 милиона становника, а Милутиновић каже да она није била међу најугроженијим током првог таласа вируса и напомиње да нова ситуација није драматична као она из Вухана.

У Вухану 700 асимптоматских случајева

У Кини се дневно региструје од пет до 10 нових случајева заразе вирусом корона. Јуче их је забележено шест, од којих је пола пронађено код људи који су допутовали из иностранства.

Треба напоменути да Кина у званичну статистику не урачунава асимптоматске случајеве, односно, оне који вирус имају, али су симптоми изузетно благи или их нема.

„У Вухану смо, од почетка априла до данас, имали више од 700 људи са коронавирусом који немају никакве симптоме и који су, наравно, у изолацији. Њихово стање се посматра, иако је могућност да заразе друге веома мала“, истакао је Милутиновић .

Он је напоменуо да су здравствене власти по тим подацима закључиле да је вирус ослабио у својој колевци, провинцији Хубеј, јер они указују на то да су становници стекли колективни имунитет.

© AP Photo / Olivia ZhangКинеске здравствене власти сматрају да су становници Вухана стекли колективни имунитет
Почиње ли други талас вируса корона у Кини: Колика је опасност по свет - Sputnik Србија
Кинеске здравствене власти сматрају да су становници Вухана стекли колективни имунитет

Милутиновић је додао да је у том граду прошле недеље почело тестирање свих становника, којих има више од 11 милиона, пошто је претпрошлог викенда тамо регистровано шест нових случајева заразе, након дуже од месец дана без иједног новооболелог.

Кина – мета скретања пажње

Наш саговорник истиче да се Ђилином, ситуацијом у Кини и другим таласом вируса корона знатно више баве западни него кинески медији.

„Наравно, то можемо да тумачимо на различите начине. Један од њих је да Кина жели да умањи значај ове ситуације, мада, после искуства које је имала са вирусом који се проширио читавим светом, не верујем да би тако нешто радили. С друге стране, ситуација је драматична у другим деловима света, па можда медији у тим земљама покушавају да ублаже драматику ситуације у својим земљама тако што ће се поново говорити о Кини“, оцењује Милутиновић.

Он напомиње да широм Кине и даље влада опрез, јер су сви у тој земљи свесни да победа над коронавирусом још увек није извојевана и да ће све ванредне мере трајати још дуго.

Кинези без маски, али мере остају

У остатку Кине бројне мере су и даље на снази, али се живот постепено враћа у нормалу. У Пекингу су отворени сви тржни центри, паркови и ресторани.

© Tanjug / RADE PRELICМере предострожности се и даље поштују у Кини
Почиње ли други талас вируса корона у Кини: Колика је опасност по свет - Sputnik Србија
Мере предострожности се и даље поштују у Кини

Ипак, мере предострожности се и даље поштују. Кретање грађана прати се путем апликације, а ти подаци се при уласку у продавнице, ресторане, паркове, институције и друга јавна места показују као доказ да нису напуштали град или били у зараженим подручијима.

На улазима се мери и температура, а кроз читаву процедуру једна особа може да прође и по 10-ак пута дневно. Исти принцип примењује се и при уласку у насеље у коме особа живи.

Новина је да је кинекса здравствена комисија објавила да заштитне маске више нису потребне на отвореном простору и у местима где је добра вентилација.

„То је добра вест. Мада, ја сам се управо вратио с једне спортске активности напољу, а обезбеђење мог насеља ме је упозорило да треба да носим маску. Вероватно је потребно неко време да се људи навикну на попуштање мера. После више од четири месеца ванредног стања у ком живимо није лако привићи се“, истиче Милутиновић.

Он напомиње да то важи за Пекинг, а претпоставља да је тако и у остатку Кине, осим у оним подручијима, попут провинције Ђилин, која процене да су неопходне друге мере.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала