Русија тестира најновији ракетни брод невидљив за непријатељске радаре /видео/

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаРуски мали ракетни брод "Тајфун" из пројекта 22800
Руски мали ракетни брод Тајфун из пројекта 22800 - Sputnik Србија
Пратите нас
На морским полигонима Балтичког мора у Калињинградској области почела су фабричка тестирања најновијег малог ракетног брода (МРК) „Одинцово”, пројекта 22800 „Каракурт”, који је практично невидљив за непријатељске радаре.

Како је саопштено из Информативног одељења за подршку прес-службе Балтичке флоте Западног војног округа, представници фабричког тима за предају брода ће заједно с посадом брода тестирати брзину и маневарске способности, проверити рад свих агрегата, система и јединица, навигационе и радио-техничке опреме.

У следећим фазама, посада ће тестирати различите системе наоружања брода и обавити предвиђена гађања морских и ваздушних циљева.

Након завршетка фабричких и државних тестирања, МРК „Одинцово”, изграђен у бродоградилишту „Пела” за потребе Балтичке флоте, ући ће у састав јединице мањих ракетних бродова Балтичке ратно-морнаричке базе.

Ово ће бити већ трећи „Каракурт” у Балтичкој флоти. Први – „Митишчи” – ушао је у састав флоте у децембру 2018. године, други – „Совјетск” – у јуну 2019. године.

МРК „Одинцово” разликује се од њих по томе што је то први брод из пројекта 22800, опремљен противавионским ракетно-артиљеријским системом „Панцир-М” – морском верзијом противавионског ракетно-топовског система „Панцир-С”.

Карактеристике брода

Мали ракетни брод у склопу пројекта 22800 „Каракурт” направљен је помоћу специјалне технологије, тако да је практично невидљив за непријатељске радаре.

Руски мали ракетни брод Тајфун из пројекта 22800 - Sputnik Србија
Балтичка флота добија појачање од шест малих ракетних бродова „Каракурт”

Иако малих димензија (дужина 67 метара, ширина 11 метара, запремина 800 тона), носач ракета је веома озбиљно наоружан. Главно оружје је универзални бродски стрељачки систем 3С14 на осам крстарећих ракета „Калибар-НК” и/или „Оникс”.

У наоружање овог брода такође спадају и противавионски ракетно-артиљеријски систем „Панцир-М” и модерни системи управљања, радио-техничког наоружања, радио-веза, навигације и електронске борбе, као и антидиверзионо наоружање и преносиви противавионски ракетни системи.

Домет пловидбе је 2.500 миља, аутономија пловидбе 15 дана, а брзина кретања 30 чворова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала