Русија: Успели смо да избегнемо катаклизму

© Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаНавијачи Русије прослављају победу над Шпанијом
Навијачи Русије прослављају победу над Шпанијом - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је успела да избегне негативне прогнозе и експлозивни развој ширења вируса корона, ситуација у земљи је почела да се стабилизује, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин током састанка президијума координационог савета за борбу против тог вируса.
„До сада је у земљи већ урађено преко седам милиона тестова за откривање нове коронавирусне инфекције, свакодневно се таква истраживања спроводе на скоро 200.000 људи. Захваљујући томе видимо објективну слику оболевања и можемо рећи да смо успели да избегнемо експлозивни развој инфекције и најнегативније прогнозе“, изјавио је он.

Он је казао да се ситуација са вирусом корона у Русији постепено стабилизује, посебно у Москви и истакао да је у протекла три дана у Русији примећен најмањи пораст броја особа заражених вирусом корона, тачније, да је данас тај број мањи од три одсто.

„Данас је први дан када број особа које су оздравиле и отпуштене из болнице премашује број оболелих. То је добра вест и могуће је да смо почели да прелазимо горњу границу у оптерећењу здравственог система. Ово показује да се ситуација постепено стабилизује, посебно у Москви, која се прва суочила са овом инфекцијом“, рекао је руски премијер.

Постепено укидање ограничења

Мишустин је такође саопштио да је 17 региона у земљи достигло критеријуме за постепено укидање ограничења која су раније била уведена због епидемије, а 14 њих је већ почело то да чини.

Истовремено, он је нагласио да се то „мора радити крајње опрезно, како се не би пореметила равнотежа, која је постигнута уз велике напоре“.

„Стога све надлежне службе и локалне власти морају стално да држе ситуацију под контролом и да не допусте њено погоршање, како би по потреби одмах реаговали. Наравно, потребно је да људи поштују физичку дистанцу и да користе лична заштитна средства“, казао је руски премијер.

Он је такође рекао да тренутна ситуација са ширењем короне пружа оптимизам за враћање нормалног економског живота, али да се морају разумети циклична природа развоја инфекције и опрезност локалних власти приликом укидања ограничења.

Број новозаражених вирусом корона у Русији за протекла 24 часа порастао је за 8.764 особе, чиме је укупна бројка оболелих порасла на 308.705 људи, саопштено је из Оперативног штаба за борбу против ширења вирусних инфекција. Поред тога, у протеклом дану од вируса је умрло још 135 људи, чиме је укупан број преминулих порастао на 2.972.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала