САД прошириле санкције Ирану: На црној листи још девет држављана и три институције

CC BY 2.0 / Wikipedia / Ehsan Iran / Затвор Евин у Ирану
Затвор Евин у Ирану - Sputnik Србија
Пратите нас
САД су увеле санкције против девет иранских држављана и три организације, који се доводе у везу са снагама безбедности у земљи, саопштило је америчко Министарство финансија.

Како се наводи, на „црној листи“ САД нашли су се Фонд за сарадњу снага безбедности Ирана, као и два затвора који се налазе у Техерану. На списку је и министар унутрашњих послова Ирана Абдолреза Рахмани Фазли.

Физичка лица су повезана са снагама безбедности и специјалним снагама „Кудс“ Исламске револуционарне гарде (елитне јединице Оружаних снага Ирана).

Раније је генерални секретар САД Мајк Помпео упоредио иранске власти са нацистичком Немачком, истакавши да ће САД наставити да продужавају ембарго на оружје Ирану, док је амбасадор Ирана у Русији Казем Џалали одговорио да ће Техеран сурово одговорити на било какву војну авантуру америчког председника Доналда Трампа против Ирана.

Подсетимо, шесторка међународних посредника (Велика Британија, Немачка, Кина, Русија, САД и Француска) и Иран потписали су 2015. године Заједнички свеобухватни план дејстава у вези са иранским нуклеарним програмом. Споразумом је предвиђено укидање санкција Техерану, у замену за ограничавање иранског нуклеарног програма. САД су у мају 2018. године објавиле да иступају из Споразума и обновиле санкције Ирану.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала