САД упозориле Иран: Не приближавајте се на мање од 100 метара

© AFP 2023 / EBRAHIM NOROOZI / JAMEJAM ONLINEИрански војни бродови
Ирански војни бродови - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе издале су упозорење Ирану да се не приближава на мање од 100 метара њиховим ратним бродовима.

Након недавних инцидената и "блиских сусрета" америчке и иранске ратне морнарице у водама Персијског залива, Пентагон је данас упозорио да ће америчка морнарица предузимати "законом дозвољене одбрамбене мере" против бродова у Персијском заливу који се приближе на мање од 100 метара америчким ратним бродовима, преноси АП.

Уобичајена је пракса да се под оваквим мерама подразумева скретање са курса брода који се приближава, упозорење бродском сиреном, испаљивање сигналних ракета и на крају упозоравајућа паљба из ватреног оружја, али је навођење специфичне раздаљине нови елемент у саопштењу америчке ратне морнарице, наводи агенција.

Иако се чини да је 100 метара прилично велика раздаљина, реч је о веома малом растојању када су у интеракцији огромни бродови, попут носача авиона или разарача.

Америчка морнарица се већ годинама среће са брзим, наоружаним партолним чамцима Револуционарне гарде Ирана који рутински пресецају правац пловидбе бродовима у Хормутском мореузу, уском пролазу Персијског залива кроз који пролазе танкери са око 20 одсто укупне нафте са Блиског истока.

Од како је 2018. године председник САД Доналд Трамп одлучио да се повуче из иранског нуклеарног споразума, тензије на релацији Вашингтон-Техеран не престају да расту.

Пре око месец дана амерички председник је изјавио да је наложио америчкој ратној морнарици да отвори ватру и уништи сваки или све иранске ратне бродове који провоцирају и узнемиравају америчку флоту у водама Персијског залива.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала