Добро промислите шта чините! Снажна порука патријарха и Вучића црногорским властима /видео/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПатријарх Иринеј и Александар Вучић
Патријарх Иринеј и Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Патријарх српски Иринеј и председник Србије Александар Вучић оценили су да је стање у Црној Гори теже него што је икада било и апеловали на црногорске власти да размисле о својим поступцима, да не крше права српског народа и да не отимају идентитет.

Циљ је да за 10 година нестане српски народ тамо“, рекао је српски председник у одговору на сумње патријарха о „протеривању српског народа“ и додао да „нових ’Олуја‘ неће бити“.

Према речима патријарха, стање у Црној Гори је теже него што је икада било у историји.

„Стање је теже што је икада било. Овако није било ни у време османлијске империје, чак ни у време комунизма, који је имао много више респекта према српском народу“, рекао је патријарх.

Како је навео, циљ је да се у Црној Гори примени метод који су усташе примениле у Хрватској, а то је да се протера српски народ, уништи и онемогући СПЦ.

Он је апеловао на црногорског председника Мила Ђукановића да размисли „о томе што чини, да не чини добро ни својој породици, ни свом народу, ни својој цркви“.

„Оно што је чудно је да човек који није крштен, који је атеиста, хоће да створи цркву. У историји хришћанства се није десило да они који су нису хришћани и не подносе хришћане стварају цркву. То не могу да разумем“, рекао је српски патријарх.

Он је упутио молбу црногорском председнику да заштити српски народ у Црној Гори, који живи од када живи и Црна Гора, не само као Црна Гора, него као Зета“.

Патријарх Иринеј изјавио је данас да не зна с којим представником Српске православне цркве је председник Црне Горе Мило Ђукановић разговарао о формирању православне цркве у тој земљи, наводећи да је можда реч о људима из Црне Горе или окружења.

„Не знам, вероватно са људима из Црне Горе или људима изван Црне Горе, можда са нашим комшијама, да не помињем којим“, рекао је патријарх, упитан на кога је Ђукановић мислио када је рекао да ван очију јавности разговара са представницима МЦП о формирању православне цркве у Црној Гори.

Председник Вучић рекао је да ће се Србија борити за очување права и идентитета српског народа у Црној Гори на ненасилан начин, демократским средствима и правним путем, и да ће о дешавањима обавестити међународну јавност, али је напоменуо и да никоме неће дозволити спровођење насиља над српским народом.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПатријарх Иринеј и Александар Вучић
Добро промислите шта чините! Снажна порука патријарха и Вучића црногорским властима /видео/ - Sputnik Србија
Патријарх Иринеј и Александар Вучић

„Ми ћемо бити уз свој народ. Нових ’Олуја‘ и прогона српског народа на балканским просторима неће бити“, рекао је Вучић.

Истакао је да ће Србија поштовати државност Црне Горе и њену независност, али да неће дозволити кидање националног ткива зато што је неко помислио да Срби могу да буду асимиловани.

Он је изразио наду да патријарх Иринеј није у праву када говори о могућности протеривања Срба.

Вучић је казао да црногорске власти себи дају за право да се мешају у унутрашње уређење Србије, признајући независност Косова, а да Србији бране да изражава забринутост за поштовање основних људских права српског народа у Црној Гори.

Он је рекао да покушавају да створе нову цркву како би у наредних десет година нестао српски народ и да се више не чује реч српски.

Вучић је указао на то да у Црној Гори има 30 одсто Срба, да они нису део власти и да не могу значајније да утичу на политички и сваки други живот у Црној Гори.

„Неки људи у региону сматрају да је Српску православну цркву и српски народ треба ограничити на централну Србију и можда Војводину, а да све остало треба да буду неки други православни људи који немају везе са Србијом. Ово је почетак. После овога имаћете стварање православне цркве на Косову, па у Босни и Херцеговини и у Хрватској“, нагласио је Вучић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала