Хрватски амбасадор: Верујем да је Иран прадомовина Хрвата

CC BY-SA 2.0 / Flickr/dynamosquito / Рељеф који украшава палату Дарија Великог који птиказује арахозијске свештенике
Рељеф који украшава палату Дарија Великог који птиказује арахозијске свештенике - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватски амбасадор у Ирану Драго Штамбук рекао је да је склон веровању да је у старој Персији била хрватска прадомовина.
Хрватска на мапи на сајту ЕУ - Sputnik Србија
Никола Тесла поново „у оквиру“ Хрватске

„На темељу великог броја однедавно доступних извора и чињеница, склон сам веровању да је у старој Персији била хрватска прадомовина. Звала се Харахватија (грчки Arachosia или Бела Индија)“, рекао је Штамбук у интервјуу за „Вечерњи лист“.

Како је истакао, данас се у југозападном Авганистану географски описују град Кандахар, река Хелманд, те Хамунско језеро смештено на југоистоку данашњег Ирана. 

„Њом (Харахватијом) је за време зороастранске ахеменидске династије краљевао Вивана, савезник Дарија Великога, који је помогао персијском владару да савлада противника Ваишпату. У Ападани, велебној дворани са ступовима у Персеполису, налазе се неизрециво вредни камени рељефи који представљају и Даријеве хрватске савезнике, а у стенама Бистуна, близу Керманшаха, клинастим писмом на три језика – староперсијском, еламитском и акадијском – испод рељефног приказа Дарија Великог урезан је текст који спомиње Харахватију“, додаје Штамбук.

Између осталог, Штамбук је лекар (специјалиста интерне медицине, гастроентеролог и хепатолог) и песник, те аутор, утемељивач и дугогодишњи заговарач „Златне формуле хрватскога језика ча-кај-што“, која је недавно проглашена за хрватско културно добро и стављена на заштићену листу Националне нематеријалне баштине.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала