Вози, Мишко, без маске: Седишта необележена, путници седе заједно, не мере им температуру... /фото/

© Sputnik / Стефан ЂурићАутобуси на Београдској аутобуској станици (БАС)
Аутобуси на Београдској аутобуској станици (БАС) - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У незваничном разговору са возачима међуградских аутобуса потврђено нам је да се путницима не мери температура, да седишта нису обележена, као и то да се људи држе на безбедној раздаљини само зато што у већини возила, за сада, има довољно места.

Мерење температуре пре уласка у аутобус, обележавање седишта тако да један путник има два за себе, ношење маски и рукавица... То су мере које су надлежни истакли као обавезне током коришћења међуградског превоза. Ипак, слика са Београдске аутобуске станице (БАС) говори да се мере поштују само делимично.

© Sputnik / Стефан ЂурићНа перонима Београдске аутобуске станице (БАС) није било много људи
Вози, Мишко, без маске: Седишта необележена, путници седе заједно, не мере им температуру... /фото/ - Sputnik Србија
На перонима Београдске аутобуске станице (БАС) није било много људи

На БАС-у јутрос није било много људи, а по речима запослених, путника и возача с којима смо тамо попричали, тако је већ неколико дана. Како кажу, у аутобусима буде свега по десетак особа.

Иако гужве још нема, то не значи да мере треба да се занемаре, а по ономе што смо на БАС-у затекли, чини се да их путници примењују знатно доследније од превозника.

Нема мерења температуре, а путници седе и заједно

Док су чекали на перонима, грађани су се држали на препорученој физичкој дистанци, а по пристизању аутобуса, формирали су редове и улазили у возило један по један. Већина је на себи имала маске, понеко и рукавице, али било је и оних који нису носили заштитну опрему.

© Sputnik / Стефан ЂурићПутници на перонима су поштовали физичку дистанцу
Вози, Мишко, без маске: Седишта необележена, путници седе заједно, не мере им температуру... /фото/ - Sputnik Србија
Путници на перонима су поштовали физичку дистанцу

Чекајући аутобус са маском на лицу, Николина Сикирица (27) из Инђије сведочи да је у аутобусу којим је она дошла из тог места у Београд, било свега дванаесторо људи, заједно са возачем.

Како је рекла, при уласку у возило нико јој није измерио температуру, а ни седишта нису била обележена.

„Сви су имали маске и то је било то. Држало се и растојање. Седишта нису била обележена, али су људи углавном правили размаке од једног седишта“, рекла нам је она.

Било и пуних аутобуса

Никола Милић (27) из Трстеника, ког смо такође затекли на једном од перона, на себи је имао и маску и рукавице. Он је у Београд допутовао минибусом, у ком су, како каже, људи седели једни до других. Ни у том возилу седишта нису била обележена.

„Ја сам на седишту седео сам, али било је оних који су седели у пару. То су вероватно људи који се већ знају, пријатељи или парови“, каже Милић и додаје да ни њему нико није измерио температуру.
© Sputnik / Стефан ЂурићНикола Милић (27) у превозу носи и маску и рукавице
Вози, Мишко, без маске: Седишта необележена, путници седе заједно, не мере им температуру... /фото/ - Sputnik Србија
Никола Милић (27) у превозу носи и маску и рукавице

Очекујући аутобус за Алексинац, први пут после поновног покретања међуградског саобраћаја, Александар Живковић (43) нам је рекао да се при уласку у аутобус мере не поштују.

„Ја сам спреман. Понео сам рукавице и маске. Неко је причао да се чак мери температура, али, колико видим, то нико не практикује“, примећује Живковић.
© Sputnik / Стефан ЂурићАлександар Живковић (43) сведочи да на нема мерења температуре
Вози, Мишко, без маске: Седишта необележена, путници седе заједно, не мере им температуру... /фото/ - Sputnik Србија
Александар Живковић (43) сведочи да на нема мерења температуре

Једна жена, која је желела да остане анонимна, рекла нам је да се на путу из Нове Пазове за Београд возила у пуном аутобусу, у ком су људи носили маске, али су седели у паровима.

Превозници одговорни за примену мера

Како су нам из БАС-а рекли, они немају овлашћење да контролишу да ли превозници поштују мере, већ су они који су задужени за транспорт сами одговорни за то.

© Sputnik / Стефан ЂурићЗа међуградски превоз користе се и мини-бусеви
Вози, Мишко, без маске: Седишта необележена, путници седе заједно, не мере им температуру... /фото/ - Sputnik Србија
За међуградски превоз користе се и мини-бусеви

Позивањем службе за информације и резервације Аутобуске станице у Нишу добили смо информацију да седишта нису обележена, јер правило да између путника мора да буде једно место размака не важи за међуградски саобраћај. Они су напоменули да гужве нема, као и да су маска и рукавице обавезни.

Из исте службе Аутобуске станице у Новом Саду потврдили су да су маске и рукавице обавезни, али су нам рекли да ћемо упутства за седење добити од возног особља.

Подсећамо, међуградски превоз почео је да ради 4. маја, а тим поводом надлежни су истакли да у аутобусе и возове неће моћи да се уђе без заштитних маски и рукавица, да су места у аутобусима обележена, да је назначено на која се врата узлази и излази, као и то да ће у возилима бити контролори, који ће проверавати и помагати грађанима да чувају себе и друге.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала