Притисак са Запада: Хоће ли Америка и Британија вратити Србима имовину светиње на Косову

CC BY-SA 4.0 / MeritaKoqi (cropped photo) / Манастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија
Пратите нас
Апел САД и Велике Британије да Високи Дечани поново буду власници земље која им вековима припада пре свега је нова врста притиска Запада на Приштину због формирања нове владе, али, поред политичке игре, није искључено и да се под утицајем Вашингтона и Лондона врати имовина СПЦ, каже за Спутњик историчар Јован Алексић.

Амбасаде САД и Велике Британије позвале су косовске институције да спроведу одлуку уставног суда и врате Манастиру Високи Дечани земљиште које је предмет спора већ две деценије.

Уследио је апел Канцеларија ЕУ и ОЕБС-а које „подстичу косовске власти да спроведу пресуду уставног суда“ по којој би општинске власти у Дечанима требало да 24 спорна хектара земље у катастру заведу као манастирско имање.

Притисак Америке и Британије на Приштину због светиње СПЦ

Јован Алексић са Универзитета у Косовској Митровици сматра да се овај притисак најмање односи на враћање права Српској православној цркви и њеним монасима. Реч је о новој врсти притиска на формирање нове владе у Приштини. Истовремено, ово је симболично подсећање на поштовање владавине права које би требало да се коначно успостави, каже он за Спутњик.

„Знамо да је тренутна ситуација у Приштини у фази превирања, да се заправо још не зна ко ће бити на власти, зато је могуће да је ово додатни притисак на албанску политичку елиту. Али треба рећи да је реч о симболичних 24 хектара, то је само симбол поседа који је некада СПЦ имала на том подручју. Не заборавимо да се Метохија не зове тако случајно. Пећка патријаршија и Високи Дечани под својом контролом су имали огромно земљиште. Тих 24 хектара само су симболика“, објашњава Алексић.

После 16 година спорења око власништва у општини Дечани, уставни суд Косова ову одлуку о враћању земље Манастиру донео је у мају 2016. године и њоме потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. о власничком праву Високих Дечана.

© Tanjug / EDIB TAHIROVIC/ bkИ поред одлуке Уставног суда Косова, општина Дечани одбија да земљиште упише у катастар као власништво манастира.
 Притисак са Запада: Хоће ли Америка и Британија вратити Србима имовину светиње на Косову  - Sputnik Србија
И поред одлуке Уставног суда Косова, општина Дечани одбија да земљиште упише у катастар као власништво манастира.

Реч је о земљи која је 1946. године национализована, а 24 хектара су враћена непосредно пре рата на Косову и Метохији 1997. године. По завршетку сукоба, локалне општинске власти избрисале су имовину Манастира из катастра.

Монаси немају ни слободу кретања

Алексић каже да је могуће да ствари коначно дођу на своје, јер притисак на косовске институције појачава чињеница да су се у решавање проблема који Високи Дечани не могу да реше годинама директно укључили и представници великих сила, САД и Велике Британије.

„Та даје наду да је могуће је да је овај притисак заправо стваран и да би ова одлука коначно могла да се реализује“, истиче овај историчар.

Он додаје да је друго питање да ли је спровођење одлуке уопште могуће, односно реално, с обзиром на ситуацију на терену, јер чак и монаси у Високим Дечанима немају право на пуну слободу кретања. Велики раде оно што желе и могу, а мали оно што морају и трпе, тако је и у овој ситуацији, каже он.

© Sputnik / Дејан СимићСава Јањић, игуман манастира Високи Дечани
 Притисак са Запада: Хоће ли Америка и Британија вратити Србима имовину светиње на Косову  - Sputnik Србија
Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани

„Ми овде имамо искуство од 20 година живота у некој врсти ванредног стања, бројне се неправде систематски наносе српском народу, а међународна заједница уопште не реагује. Да ли ће овога пута бити испуњен део онога што је сам уставни суд такозваног Косова пресудио, опет зависи од воље тих великих сила које су и створиле целу структуру, па и тај уставни суд. Да ли ће до тога доћи у пракси, показаће време, али, лично, не гајим велике наде у ту правду, да ће Запад реаговати у складу са правдом и правом“, закључује Алексић .

Игуман Високих Дечана Сава Јањић поздравио је апел међународне заједнице да се проблем са земљиштем реши.

Он је за Спутњик изјавио да иза општине Дечани стоје најмоћнији кланови тог дела Покрајине, под јаким утицајем Рамуша Харадинаја, а циљ је да се Манастиру отме имовина и поред њега направи ауто-пут, који је већ стигао до заштићене зоне Манастира који је на листи Светске културне баштине Унеска.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала