И у Софији премештање споменика? Социјалисти: Сад је модерно порицати улогу Москве у слому фашизма

CC BY 2.5 / Wikipedia / Иван Иванов / Споменик совјетској армији у бугарској Софији
Споменик совјетској армији у бугарској Софији - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник једне општине у Софији Константин Павлов намерава да демонтира споменик совјетским војницима и премести га у музеј. Руски амбасадор у тој земљи упозорава да је то подсмевање жртвама, док бугарски социјалисти указују да је сада модерно негирати улогу Москве у слому Хитлерове Немачке.

Овим поводом огласио се писмом и руски амбасадор у Бугарској Анатолиј Марков у којем он изражава чуђење у вези предлога Павлова да се демонтира споменик совјетским војницима у делу града под називом Лозенец и да се премести у Музеј социјалистичке уметности.

Према речима дипломате, такви предлози предстваљају ругање сећању на погинуле.

„Идеја да се премести споменик совјетским војницима, прах и кости војника који су тамо сахрањени, и на том месту подигне парк по имену ‘Ана Политковска’, и променити име Моста пријатељства може се тумачити као подсмевање сећању на 27 милиона жртава које је совјетски народ поднео ради спасења Европе и света од ‘куге’. Предлог да се раскопа гробница у којој су сахрањени људи који су дали живот за нашу светлу будућност је више од удвредљивог“, наводи се у писму руског амбасадора од 13. маја. 

Павлов на то каже да ће писмо руског дипломате послати шефици бугарске дипломатије Екатерини Захаријевој на разматрање и додао да очекује да ће њен одговор бити у духу заједничког саопштења западних земаља поводом окончања Другог светског рата.

Своје писмо Макарову Павлов завршава управо цитатом из тог саопштења:

„Иако је мај 1945. године означио крај Другог светског рата то није донело слободу целој Европи. Централни и источни део континента остали су под влашћу комунистичких режима скоро 50 година. Балтичке земље су биле противзаконито окупиране и анектиране, а остале народе је Совјетски Савез држао у гвозденом стиску невероватном војном силом, репресијом и идолошком контролом.“

Бугарска Социјалистичка партија изразила је забринутост због планова Павлова.

„Данас је модерно не признавати улогу и допринос Москве у уништењу Хитлерове Немачке. Постоје људи који се користе својим положајем на власти да би радили у корист сопствених ситних политичких интереса, а не у циљу решавања реалних проблема грађана“, наводе у странци.

У тренутку када је нама као друштву важно да се ујединимо као никада пре, председник општине Лозенец Константин Павлов, у име институције коју предстваља, предлаже да се склони споменик  и преместе посмртни остаци ослободилаца, наводе бугарски социјалисти и истичу да се иза тога крију идеолошке побуде које нису у складу с временом у ком живимо.

„Историја нас учи да се сећамо и да се користимо наученим лекцијама у садашњости и будућности и да никада не поновимо грешке из прошлости“, истичу у бугарској партији.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала