Лајчак поручио: Овог пута дијалог Београда и Приштине довести до краја и постићи споразум

© AP Photo / Virginia MayoМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак каже су све стране спремне на наставак дијалога Београда и Приштине, а да се само чека да ситуација са вирусом дозволи физички сусрет и наставак разговора.
“Овога пута морамо да доведемо дијалог до краја тако што ћемо постићи споразум који ће једном и заувек решити сва отворена питања и нормализовати атмосферу не само између Београда и Приштине већ и читавом региону”, казао је Лајчак за ТВЦГ.

Он је нагласио да је у свакодневном контакту са партнерима из Србије и са Косова и најавио да очекује брзо покретање дијалога о нормализацији односа.

“Узмимамо у обзир и политички календар у Србији и политичку ситуацију на Косову око владе, али главни фактор је епидемиолошка ситуација која мора да нам дозволи да се сретнемо”, каже Лајчак.

Опозицију захватио „вирус“ бојкота избора

Специјални представник ЕУ за дијалог и остала отворена питања на Западном Балкану додао је да је на Балкану, осим корона вируса опозицију захватио “вирус” бојкота избора.

Он наглашава да су избори најдемократскији начин показивања ко има подршку грађана.

“Морамо јасно да кажемо да ЕУ нема разумевање за бојкот избора нити у једној земљи на Балкану”, поручује Лајчак.

Он је додао да се избори дешавају под надзором европских посматрача који дају своју процену о њиховој легитимности.

“Ако верујемо у демократију и верујемо у демократске институције онда морамо да играмо по европским правилима. Некад се побеђује, некада се губи. Не значи ако изгубимо да не морамо да поштујемо правила”, оценио је Лајчак.

Мирослав Лајчак је изразио очекивање да ће резулати избора, који се очекују ове године у више земља Западног Балкана, имати “проевропски резултат”, јер “не постоји боља понуда од оне коју има ЕУ, а то је европска перспектива”.

“Ви сте географски, историјски и ментално земље које су европске и не постоји боља понуда за ваше земље него што је европска понуда”, каже Лајчак.

Питање слободе вероисповести емотивно

У разговору за ТВЦГ Специјални представник ЕУ је нагласио и став да је питање слободе вероисповести врло “осетљиво и емотивно” питање.

“Зато је битно да се нико не игра са емоцијама и да се све дешава у законском оквиру, уз поштовање устава и да се тражи решење које ће нормализовати атмосферу у друштву, а не да се дижу страсти”, закључио је Лајчак.

Мирослав Лајчак је најавио да ће од следеће недеље прећи из Братиславе где се до сада налазио због мера рестрикције кретања у Брисел и коначно и физички преузити своју канцеларију Специјалног представника за дијалог Београда и Приштине и друга отворена питања на Западном Балкану.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала