Медији: Америка излази из Споразума о отвореном небу: Москва: То би био трагичан корак

© AP Photo / Steve HelberПоглед на Белу кућу у Вашингтону
Поглед на Белу кућу у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички дневник „Њујорк тајмс“ објавио је, позивајући се на високо рангиране званичнике у америчкој администрацији, да ће званични Вашингтон у петак обавестити Русију о изласку из Споразума о отвореном небу. У руском Министарству спољних послова истичу да нису обавештени о томе, али да би то био трагичан корак.

Амерички лист пише да излазак Америке из овог споразума може да значи да амерички председник Доналд Трамп нема намеру да продужи основни споразум између РФ и САД о мерама за даље смањење и ограничење стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3), који истиче 2021.

Споразум о отвореном небу је потписан 1992. године и сматра се једним од кључних корака у обнови и јачању поверења у Европи после Хладног рата.

Он је на снази од 2002. године и омогућава земљама-учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других. Споразум су потписале укупно 34 државе.

Америчка агенција АП наводи да је Вашингтон већ обавестио своје међународне партнере о одлуци да изађе из овог споразума. Како наводи агенција, америчке власти су се одлучиле на овај корак због тога што Русија крши своје обавезе.

У руском Министарству спољних послова истичу да такве информације нису добили, али да би излазак САД из споразума био трагичан корак, јер се ради о кључном документу којим се обезбеђује поверење у Европи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала