Парк на Савском кеју понеће име Диане Будисављевић

© WikipediaДиана Будисављевић
Диана Будисављевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда усвојила је иницијативу да парк на Савском кеју понесе име хуманитарке Диане Будисављевић, која је у Другом светском рату спасила више од 15.000 српске деце из логора у НДХ.

На седници су усвојене и иницијативе и да централни парк на простору Београда на води, уз Булевар Вудроа Вилсона и Николаја Кравцова, понесе назив Савски парк и да се подигну споменици војводи и сликару Петру Николајевићу Молеру и архитекти Александру Дероку, саопштила је Градска управа.

У образложењу се наводи да је у анкети која је трајала до 11. маја, највише предлога грађана било да се тај простор Београда на води назове Савски парк.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић у својству грађанина је поднео предлог да парк који се протеже од Бранковог моста до Бетон хале, где ће и бити подигнут споменик Диани Будисављевић, понесе њено име.

Весић је истакао да је њена борба била јединствена и да је својим пожртвовањем и несебичном љубављу према српском народу учинила да је Србија никада не заборави.

У иницијативи заменика градоначелника стоји и да споменик Петру Николајевићу Молеру треба да буде подигнут у парку у Молеровој улици на Врачару, преноси Танјуг.

Весић је заједно са градским урбанистом Марком Стојчићем поднео иницијативу да се споменик Александру Дероку подигне на платоу на углу Топличиног венца и Чубрине улице.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала