У Нишу произведен први српски тест на ковид 19

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаАмпуле са реагенсима за брзе тестове на вирус корона у лабораторији у технолошком парку "Сколково".
Ампуле са реагенсима за брзе тестове на вирус корона у лабораторији у технолошком парку Сколково. - Sputnik Србија
Пратите нас
У Нишу је произведен први српски тест на нови вирус корона, а масовна производња домаћих тестова требало би да почне од петка када се очекује дозвола Агенције за лекове и медицинска средства, каже за Танјуг директор и власник компаније НеоМедика Саша Тричковић.

"Први српски тест је завршен. Развој је завршен и ми смо спремни", каже Тричковић и додаје да ће се са широм производњом кренути одмах по одобрењу Агенције за лекове.

У овом моменту је капацитет производње 1.500 тестова дневно у једној смени, а уколико буде потребно, увешће се и друга смена у фабрици.

"Наиса" је систем који чини апарат и тестови а назван је по античком граду Наис сус, на чијем се месту данас налази град Ниш.

У развој апарата који покрива цео спектар инфективних и других обољења кренуло се пре четири године, док се на идеју за имплементацију теста на ковид 19 дошло са појавом првих случајева вируса корона у кинеском граду Вухан одакле се епидемија прошилила на цео свет.

"Тада смо почели да размишљамо о нашем систему, а када се то преселило на Европу и Србију већ смо били спремни за производњу", објашњава Тричковић.

Антиген су увезли из Америке и тако је кренуо прво развој, а онда и израда првих тестова.

Каже да од потражње зависи и где ће се највећи број српских тестова на корону пласирати али да ће свакако, поред велике потражње из света коју имају, тестове прво понудити домаћем тржишту.

Потражња за тестовима из Ниша је изузетно велика ван Србије, истиче Тричковић и наводи да без обзира што су претежно извозничка фирма, корона тестове ће прво понудити Србији.

Од здравственог система и РФЗО-а зависи колико ће тестова бити пласирано у нашој земљи а колико ће отићи ван граница Србије, рекао је Тричковић.

Да би се обезбедили сви неопходни сертификати и дозволе за све производе које ова компанија прави током протеклих 20 година, пре свега су неопходни адекватно образовани и обучени запослени па је добро, каже, што је Ниш универзитетски центар одакле у ову фабрику долазе млади стручњаци.

Руководилац производње имунохемије у НеоМедику Милена Милојевић истиче да јој је било задовољство да буде на челу производње првих тестова за вирус корона, а за чији квалитет гарантује.

"Користи се биолошки материјал и референтни узорци... Такође, наша метода се пореди са признатим референтним методама, између осталих са класичном Елизом (Елиса тест), ПЦР-ом...", набраја Милојевић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала