У Русију стигла прва пошиљка респиратора из Америке /фото/

© Фото : Јавно власништвоТранспортни авион Ц-17
Транспортни авион Ц-17 - Sputnik Србија
Пратите нас
У Русију је стигла прва пошиљка респиратора из Америке, саопштила је портпаролка америчке амбасаде у Русији Ребека Рос на Твитеру.

„Управо су стигли. У време кризе САД и Русија морају сарађивати како би спасили животе“, написала је портпаролка америчке амбасаде Ребека Рос на Твитеру.

Истиче се да су респиратори испоручени бесплатно и да ће бити уручени центру „Пирогов“.

Америчка амбасада у Москви саопштила је да ће САД испоручити Русији респираторе и делове за њих у вредности од 5,6 милиона долара.

„Висококвалитетни респиратори произведени су у САД, а посебна пажња посвећена је томе да одмах буду спремни за употребу у Русији. У прошлости су САД и Русија помагале једна другој у време криза и наставићемо да то чинимо и у будућности“, саопштено је из амбасаде.

У саопштењу се истиче да „Русија и САД морају заједно да се боре против заједничке претње, баш као и током Другог светског рата, када су се народи ових земаља и других савезника храбро борили и претрпели огромне губитке“.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је испорука респиратора реализована у складу са споразумима постигнутим између председника САД и Русије.

Она је истакла да је реч о „искреним, хуманим гестовима и сарадњи у ванредним условима и пружању помоћи без икакве надокнаде“.

Према њеним речима, друга пошиљка америчких респиратора биће испоручена следеће седмице.

„Стручњаци ће донети одлуку о даљој расподели америчке опреме по руским медицинским установама, узимајући у обзир санитарно-епидемиолошку ситуацију и у зависности од тога где постоји стварна потреба“, истакла је Захарова.

Подсетимо, раније су амерички медији пренели да ће САД донирати Русији 200 респиратора, који се производе у Калифорнији. Истиче се да ће америчка влада сносити трошкове производње и испоруке респиратора у Русију, што ће их коштати око 4,7 милиона долара.

Подсетимо, Сједињене Америчке Државе остају лидер по броју оболелих од ковида 19 и броју смртних случајева, док је Русија на другом месту. Раније је Русија помогла Америци и послала потребне респираторе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала