Укида ли Палестина саму себе?

© AP PhotoЗаставе Израела и Палестине
Заставе Израела и Палестине - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Палестински лидер Махмуд Абас објавио је да се палестинска држава и Палестинска ослободилачка организација више неће придржавати споразума које су потписали са Израелом и САД. То је реакција на намере Израела да анектира јеврејска насеља на Западној обали. Ако се доследно спроведу намере Абаса, дошло би до парадокса да Палестина укида саму себе.

„Палестинска ослободилачка организација (ПЛО) и палестинска држава од данас одбацују било какве обавезе из свих споразума са администрацијом САД и Израелом, укључујући и оне који се тичу безбедности“, одговор је председника Палестине Махмуда Абаса на намеру израелске владе да од 1. јула почне са процесом анексије територија на окупираној Западној обали.

Абас није поменуо ниједан конкретан споразум, али верује се да мисли на серију споразума које је палестинска страна потписала са Израелом деведесетих година — Споразум из Осла из 1993, Протокол из Хеброна из 1997, као и Вај ривер меморандум 1998. године.

Ако откаже Споразум из Осла, палестинска управа укида саму себе

Према речима новинара и познаваоца прилика на Блиском истоку Драгана Бисенића, постоје нејасноће око тога шта тачно значи изјава палестинског лидера.

„Уколико се то односи на целокупан Споразум из Осла, то би на неки начин значило и распуштање палестинских власти, пошто су оне израсле и настале из тог споразума“, тврди он.

Абасова реакција узрокована је не само намером израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да анектира спорна подручја почев од 1. јула, већ и посетом америчког државног секретара Мајка Помпеа Израелу, који му је у томе још једном пружио подршку.

Безбедносна координација са Израелом, од које Палестина одустаје, један је од најважнијих аспеката Споразума из Осла, који је постао камен темељац даљег мировног процеса.

Абас овог пута мисли озбиљно

„Безбедносна координација је суштинска за свакодневно функционисање, како палестинских власти, тако и израелске стране. Палестинска аутономија је веома зависна, у дневном смислу, од сарадње и функционисања на безбедносној основи са израелским властима. И не само на безбедносној, већ и на економској, као и на дотоку финансијских средстава, која долазе од израелске владе у палестинске институције“, објашњава Бисенић.

Координација на пољу безбедности покрива широк спектар операција и односи се на сарадњу Палестине, како са израелским, тако и са америчким безбедносним службама, додаје наш саговорник.

„Оно што је важно рећи, јесте то да и у ранијим најавама и поред прекида, суштински делови примене координације никада нису били доведени у питање. Палестински лидер је и овог пута рекао да ће Палестина остати посвећена борби против тероризма, што је управо једна од најважнијих ствари у безбедносној координацији“, напомиње Бисенић.

Међутим, палестински руководиоци овог пута тврде да њихов лидер не мисли да оно што је изрекао остане празна претња, закључује наш саговорник.

Да је Абас сада озбиљнији него раније када је најављивао и претио прекидом безбедносних веза, мисли и амерички аналитичар листа „Форин полиси“ Нери Зилбер, док аналитичар америчког Савета за међународне односе Мартин Индик упозорава да се Трампов главни преговарач Џаред Кушнер „игра ватром“. Слично Бисенићу, Индик такође упозорава да уколико палестинска страна откаже учешће у Споразуму из Осла, губи легалну основу свог постојања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала