Амерички медији: Политика Беле куће - „тактички заокрет према Русији“

© AP Photo / Susan WalshВладимир Путин и Доналд Трамп
Владимир Путин и Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако је амерички председник Доналд Трамп саопштио да САД напуштају Споразум о отвореном небу, америчке дипломате спомињу преговоре са Русијом, како у сфери контроле наоружања, тако и о другим питањима. Без обзира на то што у америчкој администрацији владају различита мишљења, Трамп се ипак залаже за сарадњу са Русијом, пише „Вашингтон пост“.

Када је администрација Доналда Трампа саопштила да САД намеравају да се повуку из Споразума о отвореном небу, многи експерти су то схватили као знак да се односи између Америке и Русије погоршавају. Међутим, новинар листа „Вашингтон пост“ Дејвид Игнатиус сматра да је у стварности све много компликованије.

Према његовом мишљењу, услед заоштравања односа са Кином, САД су спремне да шире своју сарадњу са Русијом и да решавају заједничке проблеме у разним сферама.

Игнатиус сматра да се Трамп увек залагао за дубљу сарадњу са Москвом, тако да би се „догађаји ове седмице могли тумачити као тактички заокрет према Русији“.

Према речима америчког новинара, равнотежа снага у свету се мења – пре десет година Кина је била земља која није захтевала нуклеарно обуздавање. Међутим, ситуација се сада променила.

Новинар подсећа да је специјални представник САД за контролу наоружања Маршал Билингсли најавио да планира да се у најскорије време састане са руским замеником министра спољних послова Сергејом Рјабковим како би разговарали и о могућем продужавању и ширењу Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања. Игнатиус истиче да Рјабков „дели мишљење САД да Кина треба учествовати у споразумима за ограничавање нуклеарног оружја“.

Новинар додаје да Русија и САД сарађују и у другим сферама. Пример је ситуација са вирусом корона, када су земље слале једна другој помоћ.

„САД и Русија у последње време припремају терен за озбиљније преговоре“, закључује аутор чланка.

Претходно је амерички председник Доналд Трамп саопштио да ће Америка изађи из Споразума о отвореном небу. Трамп је рекао да је у добрим односима са Русијом, али да Москва не поштује Споразум о отвореном небу.

Прочитајте још:

 

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала