Мистерија Бајкала: Да ли је могућ сусрет са људима из других векова?

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Како изгледа носталгија за бескрајем, где се путује да би се бескрај видео и спознао, за „Орбиту културе“ говори Дарко Даничић, аутор истоимене књиге путописа у којима сазнајемо да је пут у Бајкал, Алтај и Непал заправо  исто што и разговор са људима других векова.

Даничић за Спутњик открива и да одлазак у сибирску краљевину леда и ватре, или у лепоту алтајске мистерије чини да се пред путниковим очима  поново успоставља изворна хармонија између човека и универзума.

О виртуелној Мајској изложби графике постављеној на сајту Графичког колектива, о овој најстаријој и годишњој изложби у региону која већ седам деценија траје као симбол Графичког колектива, разговарамо са историчарком уметности Љиљаном Ћинкул. 

Да ли се и данас, век после Великог рата, пише поезија на тему наше највеће голготе? Колико су се сви ти догађаји – од церских, дринских и колубарских борби, албанских и крфских страдања, изгнаничких дана и неугасле чежње за отаџбином – захваљујући поемама и збиркама учесника, али и песника каснијих генерација, уписивали у наше књижевно и културно памћење? Како изгледа сто година песничког искуства рата, сабраног у „Антологији поезије о  Првом светском рату",  разговарамо са  њеним приређивачем др Александром Јовановићем, академиком и песником Милосавом Тешићем и књижевним критичаром, доцентом Немањом Каровићем.

Какве препоруке од Министарства здравља о мерама заштите очекују филмске екипе да би наставиле започете пројекте, како ће се снимати филмови у наредним месецима и шта ће бити са филмском индустријом која је због пандемије претрпела велике губитке – за Спутњик открива директор Филмског центра Србије, Гордан Матић.

ОРБИТА КУЛТУРЕ 23.05.2020.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала