Нетипично за Србију: Градоносни облаци имали снагу термонуклеарне бомбе!

CC BY 2.0 / Flickr / World Meteorological Organization / Невреме
Невреме - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Још се санирају последице штете која је пре два дана нанета у појединим крајевима Србије. Слике невремена из угрожених подручја делују готово невероватно. Мештани кажу да се све десило брзо и да је падао град величине кокошјег јајета. Да ли је ово било, ипак, нетипично невреме?

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије Југослав Николић објашњава за РТС да је олуја која је погодила Србију, била условљена циклоном који се из Средоземља премештао ка Балкану.

У интеракцији са југозападном млазном струјом на висини створени су услови за врло интензивну олујну непогоду, напомиње Николић.

Таква олуја, каже, није типична за ове просторе, али се повремено дешава.

„Створени су најмоћнији могући олујно-градоносни облаци, суперћелијски кумулонимбуси, са висином врха преко 16 километара, олујним ветром, пљусковима и градом“, наводи Николић.

Додаје да су ти суперћелијски кумулонимбуси имали енергију једне или више термонуклеарних бомби.

Према његовим речима, град је елементарна непогода која се никаквим средствима не може спречити.

„Да може, то би урадили Американци и не би имали штету од 20 милијарди годишње. Ми чинимо све што је могуће да се ефекти непогоде смање на најмању могућу меру“, напомиње директор РХМЗ-а.

Лед из градоносних облака не може да се отопи, каже Николић и објашњава да је принцип дејства ракета да се убаци реагенс у одређену зону облака.

„Он утиче на микрофизичком нивоу, да се створи што више ситнијих зрна града. Они се до земље или отопе или падне ситнији град, то је принцип дејства. Предност ракетног система је што се директно гађа циљ без угрожавања људских живота“, наводи Николић.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала