Русија: Америка жели да марширамо у правцу који нам она покаже - то се неће десити

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва намерава да докаже земљама-учесницима Споразума о отвореном небу да САД лажу, када оптужују Русију да крши споразум, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Утрошићемо још неко време на дијалог са тим земљама како бисмо им чињеницама предочили зашто САД лажу када тврде да Русија крши Споразум о отвореном небу, како САД заправо крше споразум и шта Русија предлаже, уколико су те земље заинтересоване да сачувају овај документ“, рекао је Рјабков.

Он је истакао да то исто Москва намерава да објасни Америци још једанпут.

„Али вероватно у случају САД не постоји шанса, јер су једино усмерени на то да постигну да ми станемо 'мирно', а да затим марширамо у правцу који нам они покажу. То се неће догодити. Не зависи само од нас каква ће бити судбина споразума“, додао је Рјабков.

Према његовим речима, излазак из Споразума о отвореном небу је још један корак у правцу рушења система глобалне безбедности. Притом, САД нису навеле никакве доказе да руска страна крши споразум.

Ипак, Москва је спремна да настави дијалог са Вашингтоном по том документу, али не прихвата услове Американаца.

Одлука Беле куће је била неочекивана за њихове савезнике, примећује Рјабков и додаје да Споразум о отвореном небу „неће умрети“ након изласка САД, али ако земље НАТО-а буду следиле пример САД, постоји мала шанса да се споразум очува.

Русија позвала Америку да повуче нуклеарно оружје из Европе

Америка би требало да повуче своје тактичко нуклеарно оружје из Европе у циљу нормализације ситуације, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„У циљу нормализације ситуације САД би за почетак требало да повуку из Европе своје тактичко нуклеарно наоружање, да га врате на своју територију и на тај начин осигурају да Вашингтон и његови савезници, који нису нуклеарне државе у погледу Споразума о неширењу нуклеарног оружја, у потпуности реализују основне кључне тачке споразума“, изјавио је он у интервјуу за лист „Комерсант“.

Он је додао да САД поседују значајан потенцијал тактичког нуклеарног наоружања у непосредној близини руских граница.

Рјабков је истакао да је алармантан показатељ то што САД и НАТО нису спремни да потврде недопустивост нуклеарног рата.

„Ни САД, ни њихови најближи савезници из НАТО-а, које поседују нуклеарно оружје, нажалост нису спремне да потврде познату тезу из 1980-их година о томе да у нуклеарном рату не може бити победника и да никада не би требало да дође до њега. То је забрињавајући показатељ развоја стратешког размишљања код наших партнера“, истакао је Рјабков.

Претходно је амерички председник Доналд Трамп саопштио да ће Америка изађи из Споразума о отвореном небу, пренела је агенција АФП. Према саопштењу Ројтерса, Трамп је рекао да је у добрим односима са Русијом, али да Москва не поштује Споразум о отвореном небу.

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и постао је једна од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Он је на снази од 2002. године и омогућава земљама-учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других. Споразум су потписале укупно 34 државе.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала