Русија: Украјина је сама крива због губитка Крима

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја на заседању Савета безбедности УН о Сирији
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја на заседању Савета безбедности УН о Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјина је својом кривицом отворила пут ка референдуму по питању присаједињења Крима Руској Федерацији 2014. године, изјавио је стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја.

„Како би сви разумели шта се догодило, потребно је разумети чија је то кривица. Отворите очи, схватите шта се догодило у Кијеву те 2014. године и шта је довело до референдума“, рекао је он током састанка Савета безбедности УН када су Немачка, Француска и Чешка поново оптужиле Русију због наводне „анексије“ Крима.

Небензја је такође рекао и да Украјина нема кога другог да криви сем себе саме.

„Нажалост, гаранти споразума, који је тадашњи председник Украјине Виктор Јанукович потписао са опозицијом, биле су Немачка, Француска и Пољска. Међутим, све те гаранције биле су прекршене сутрадан, када је исти тај Јанукович био приморан да бежи“, навео је Небензја и појаснио да је управо тај тренутак и био пресудан за све што се догодило на полуострву.

Крим је постао део Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља.

Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала