Како је Турска присвојила део грчке територије на реци Марици /фото/

© AP Photo / Emrah GurelТурски специјалац на граници Грчке и Турске, на реци Марици
Турски специјалац на граници Грчке и Турске, на реци Марици - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска војска и специјалне снаге окупирале су делић грчке територије на спорној граници која пролази дуж реке Еврос (Марица), преноси грчки портал „Арми војс“.

Према писању листа, турске снаге окупирале су мали део обале реке Еврос недалеко од грчког града Фере. Саопштено је да се на грчкој територији прво појавило око 10 људи који су поставили шатор. Њихов број се повећавао, па се сада на територији Грчке налази око 35 Турака, који су почели да чисте окупирани комад земље.

Део територије на коме се населила турска војска у ствари је речни нанос. На том месту река Еврос периодично мења свој ток. Турска не признаје да Грчка може имати било какву територију источно од реке, чак и ако она природно мења свој ток, преноси портал.

​Наводи се да су недавно на границу долазили грчки војни географи који су проучавали подручје како би поставили баријеру. Турској страни се то није допало и она је послала у ту регију своје стручњаке.

Судећи по свему, Анкара је одлучила да одузме окупира део грчке територије, сматрају аутори чланка.

Такође подсећају да турска страна стално упућује на доказе да тај део територије припада њима, али не износе доказе. Због тога Турска игнорише споразуме, према којима земље решавају пограничне проблеме.

„Присуство турских оружаних снага указује на то да Анкара намерава да створи војни проблем“, резимира аутор.

На граници две земље повремено избијају слични инциденти. На пример, у том региону су 2018. године ухапшена два турска војника.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала