Вучић о понудама за Косово: Ако буде оно што назирем, одговор ће бити „не“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не зна шта би могле бити понуде за решење питања Косова и Метохије, додајући да назире шта би могло да буде и да ће, ако то буде тако, његов одговор бити „не“.

Вучић је упитан да ли је добијао понуде, као што је размена територија, то јест 17 српских села на северу Косова за Прешево, Медвеђу и Бујановац, рекао да понуду такве врсте није добио.

Каже да је јуче на састанку Квинте питао да му кажу шта то виде као суштинско решење, осим разне приче које се продају новинама, али да није добио одговор.

„Не знам шта је то што би могли да понуде. Назирем шта би могло да буде, а ако то буде, онда ће одговор бити ’не‘“, нагласио је он.

На наводне понуде, каже, неће да одговара, јер су бесмислене, попут Тачијеве.

„Када погледате Медвеђу, можете само да се насмејете. Тамо живи око 6,5 одсто Албанаца. Не разумем. Под каквим спором су Бујановац и Прешево? Нисам приметио да јесу. У Бујановцу живи 42 одсто Срба. Не разумем о чему се ради. Каквих 17 села? Ми имамо четири општине на северу — Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовску Митровицу. Имамо још шест признатих већинских општина, у које нису урачунати Прилужје, Племетине и Бабин Мост“, објаснио је он.

Вучић је рекао да не мисли да је то решење.

Албански лобиста, конгресмен Елиот Енгел предаје Рамушу Харадинају америчку заставу на поклон, приликом посете Приштини новембра 2017.  - Sputnik Србија
Само што није: Србија сваког септембра склапа споразум са Приштином и признаје Косово

Казао је да онима са Запада који су водили кампању против компромисног решења, а чије се наводно компромисно решење заснива на томе да Србија призна Косово, а потом некада нешто добије, поручио да то да ће Србија некада нешто добити, окаче „мачку о реп“.

„Је л‘ суштина да сваким даном говорите да Србија не може територијално ништа да добије? Да анализирамо ко шта добија и губи. Ви сте противправно поступили признајући Косово. Нема проблема, нема промене граница, ми имамо своје установљене границе и Резолуцију УН 1244. Па да видим шта ћете да радите“, поручио је Вучић.

Каже да је слушао различите приче кроз медије, а овако нешто о размени села није чуо и зато се није тиме бавио, али је додао да га занима која су то села.

„Не, нисам имао понуде такве врсте. Ја сам председник Србије, поштујем посао и произвођача и продаваца на пијаци, али ја сам председник Србије... Нисам видео такву понуду. Спреман сам све да чујем. Нисам то ни прочитао“, додао је он.

Казао је да је рационалан и прагматичан човек и да не воли да било коме претимо, чак ни да одговарамо на претње.

„Није Србија ни близу иста држава каква је била пред 10 или 20 година. Србија је данас за наше жеље и даље не онолико снажна колико бисмо желели, али многоструко снажнија него 1999, 2000, 2006, 2008, 2010... Наше је само да на паметан начин водимо политику, чувамо мир, гурамо економију да буде што успешнија. Да се у томе такмичимо са осталимо и да будемо у томе испред осталих“, закључио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала