Зид је на Косову живот: После репортаже Спутњика помоћ манастиру Девич стигла из Канаде

© Sputnik / Бранко максимовићМати Анастасија, игуманија манастира Девич.
Мати Анастасија, игуманија манастира Девич. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Погођени потресном репортажом Спутњика о Манастиру Девич, Срби из Кичинера код Торонта у Канади прикупили су 10 хиљада долара за изградњу зида који ће заштитити имање овог манастра на Косову и Метохији.

После емитовања рапортаже из Девича у серијалу "Спутњик на Српском Косову" јавили су се бројни гледаоци и читаоци са питањем како да помогну, а Дејан Антић из канадског градића у коме живи чак 14 хиљада Срба организовао је хуманитарну вечеру. Прикупљен је новац за изградњу заштитног зида, како би монахиње поново могле да обрађују земљу са које комшије Албанци краду дрва, напасају говеда и на којој играју фудбал.

Из Канаде стигло 10.000 долара за Девич на Косову

"Акција се наставила и после те вечере, зато што су људи осетљиви на питање Косова, на чињеницу да су монахиње доле саме, без заштите. Заиста су помогли, много непознатих људи ми је послало новац путем е - трансфера, преко интернета. Акција је била више него успешна, нисам очекивао толики одзив. Да не говорим о силним порукама подршке које сам добио, посебно са Косова", каже Антић за Спутњик. 

© Sputnik / Дејан СимићУ манастиру је данас само пет монахиња, већина је у озбиљним годинама, али успевају да, уз свакодневну молитву, одржавају светињу и примају госте.
Зид је на Косову живот: После репортаже Спутњика помоћ манастиру Девич стигла из Канаде - Sputnik Србија
У манастиру је данас само пет монахиња, већина је у озбиљним годинама, али успевају да, уз свакодневну молитву, одржавају светињу и примају госте.

Он додаје да је прикупљање новца био лак посао у односу на покушај да се новац из Канаде директно пребаци манастиру. Очекивао сам перипетије на Косову око отварања рачуна, али смо ипак успели, каже.

"Овде у Канади постоји наша хуманитарна организација "Стара Рашка", они имају дозволу канадске Владе да могу да пребаце донације и прилоге директно на подручје Косова и Метохије. Банка на Косову је увек захтевала неки додатни документ, али после два месеца "борбе" монахиње су успеле да отворе девизни рачун", прича нам Антић.

Сигла захвалница игуманије Анастасије

Он не крије задовољство чињеницом да је успео у намери да пoмогне женама које су на бранику вере и српске земље. С поносом истиче да му је у Канаду стигла и захвалница манастира, коју је потписала игуманија Анастасија.

© Sputnik / Дејан АнтићЗахвалница која је Дејану Антићу са Косова и Метохије стигла у далеку Канаду.
Зид је на Косову живот: После репортаже Спутњика помоћ манастиру Девич стигла из Канаде - Sputnik Србија
Захвалница која је Дејану Антићу са Косова и Метохије стигла у далеку Канаду.

"Иако има још доста посла на обнови после погрома, монахиње су одлучиле да новац склоне на страну и потроше га искључиво за изградњу зида. Замолио сам их да објаве број тог девизног рачуна, да ко год жели може да уплати, јер то ће бити скуп посао. Са нашим прилозима из Канаде може да се направи 20 метара зида, а то је ништа у односу на 4 километра колико им треба", каже овај добротвор.

У погрому 2004. године око хиљаду албанских екстремиста насрнуло је на светињу која је спаљена у присуству војника КФОР-а. Монахиње су, тек под претњом силом, напустиле свој дом, али су се убрзо и вратиле. И не намеравају да одлазе.

Манастир Девич има највећу површину на Косову од свих цркава и манастира, 18 хектара обрадиве земље и 30 хектара шуме. Монахиње највише боли што не могу да користе своју земљу, па чак ни ону која се налази недалеко од манастира, зато ће покушати да је ограде.

Пројекат зида већ завршен

У разговору са сестром Ефимијом, најмлађом од пет монахиња, сазнали смо да се у међувремену ради и пројекту будућег зида.

"Још не знамо како ће изгедати коначна верзија, али ограда свакако мора да буде јака. Када будемо имали коначни пројекат, објавићемо и број рачуна на који новац може да се уплаћује. Захвални смо Богу, господину Дејану и вама из Спутњика што нам помажете", рекла нам је мати Ефимија.

© Sputnik / Дејан СимићМанастир Девич, место молитве од 15. века. Ђурађ Бранковић сазидао га је на месту где се у шупљој букви подвизавао Свети Јоаникије.
Зид је на Косову живот: После репортаже Спутњика помоћ манастиру Девич стигла из Канаде - Sputnik Србија
Манастир Девич, место молитве од 15. века. Ђурађ Бранковић сазидао га је на месту где се у шупљој букви подвизавао Свети Јоаникије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала