Потез који жестоко љути Запад: Кина одлучно ставља тачку на мешање странаца у Хонгконгу

© AFP 2023 / STEPHEN SHAVER Кинески војник поред америчке заставе
Кинески војник поред америчке заставе - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина ставља тачку на мешање Запада у њена унутрашња питања. Свекинески народни конгрес спрема Резолуцију која предвиђа доношење Закона о националној безбедности који забрањује сецесију, субверзију, страно мешање и тероризам у Хонгконгу.

Новинар, дугогодишњи дописник из Кине Милорад Денда за Спутњик појашњава да је Закон који имају готово све земље света требало да донесе хонгконшки парламент одмах пошто је прешао под суверенитет НР Кине, још 1997. године, али се то није десило.

"Пекинг је овим рекао да постоје ствари које су у сфери државног националног суверенитета Кине, а Хонгконг је специјални административни регион у оквиру ње и суверенитет над том територијом има искључиво Пекинг. Другим речима, Кина извршава ствари које су у оквру његовог суверенитета и заштите националних интереса", каже Денда.

© AP Photo / Andy WongОчекује се да ће Свекинески народни конгрес усвојити Резолуцију крајем следеће недеље.
 Потез који жестоко љути Запад: Кина одлучно ставља тачку на мешање странаца у Хонгконгу - Sputnik Србија
Очекује се да ће Свекинески народни конгрес усвојити Резолуцију крајем следеће недеље.

Жестока реакција Запада због одлучног потеза Кине

Амерички председник Доналд Трамп запретио је да ће САД снажно реаговати, ако Кина уведе нови Закон о националној безбедности у Хонгконгу. Велика Британија, Канада и Аустралија заједнички су изразили дубоку забринутост због нарушавања његове аутономије, а реаговала је и Европска унија.

Денда каже да Кинези сматрају да ће закон управо допринети да престане урушавање принципа "једна земља два система", како Пекинг види страно мешање и немире у Хонгконгу током прошле године.

"Један наслов из кинеске штампе "Закон о националној безбедности је посмртно звоно за америчко мешање у ствари Хонгконга", заправо погађа фокусну тачку ових реаговања. Сва она, а и доношење овог Закона одвијају се на фону жестоких сукоба који су се, поготово са пандемијом коронавируса, заоштрили до мере врло високих тензија између Пекинга и Вашингтона", каженаш саговорник.

© AP Photo / Susan WalshПредседници САД и Кине, Доналд Трамп и Си Ђинпинг, на маргинама Самита Г20 у Осаки
 Потез који жестоко љути Запад: Кина одлучно ставља тачку на мешање странаца у Хонгконгу - Sputnik Србија
Председници САД и Кине, Доналд Трамп и Си Ђинпинг, на маргинама Самита Г20 у Осаки

Широка антикинеска кампања у САД

Јасна је и позадина реакција Доналд Трампа на доношење закона. У Вашингтону се користе сва средства да се широка антикинеска кампања спроводи на свим фронтовима, истиче саговорник Спутњика.

"Повика о томе да ће бити угрожена аутономија Хонгконга је управо на фону антикинеске кампање, односно америчке предизборне кампање у којој је Кина главни фокус зарад придобијања гласача. Ово је само коришћење свих прилика и могућности да се одржава тензија антикинеске кампање", оцењује Денда.

Очигледно, Кинези сматрају да САД и њени савезници коначно морају да схвате да је Хонгконг део Кине и да ће све што се њега тиче одређивати и чувати кинеско законодавство, а не америчке манипулације. Порука Пекинга је да Запад мора да схвати да се овде ради о кинеској унутрашњој ствари и да један светски полицајац ту нема шта да тражи, оцењује Денда.

© AP Photo / Kin CheungДемонстрације у Хонгконгу
 Потез који жестоко љути Запад: Кина одлучно ставља тачку на мешање странаца у Хонгконгу - Sputnik Србија
Демонстрације у Хонгконгу

Како ће се Пекинг бранити

"Кинези ће у ери антикинеске реторике и кампање чврсто стајати на очувању сопственог суверенитета и националних интереса. Не треба заборавити да су у току припреме да се наредних месеци обнове процеси у Хонгконгу, да се ствара ситуација хаоса који би водио даљем урушавању тог града, дела кинеске економије. Ово је корак Пекинга да те ствари предупреди, да земља покаже да брани своје националне интересе и суверенит", истиче наш саговорник.

Он додаје да Кинези знају да је то дуга борба у којој ће бити потребно користити сва средства да би се сачували национални и државни интереси.

Очекује се да ће Свекинески народни конгрес усвојити Резолуцију крајем следеће недеље, а Закон о националној безбедности до краја јула, а затим остаје да га усвоји и парламент Хонгконга.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала