Бизнис „стан на дан“ у Србији више не постоји

CC0 / пиксабеј / Стан
Стан - Sputnik Србија
Пратите нас
Један од сегмената туристичке привреде који је претрпео жестоке ударе због кризе изазване новим вирусом корона, је издавање стана на дан.

Бизнис који је у Србији, нарочито у Београду и Новом Саду, годинама опслуживао бројне туристе из иностранства, домаће госте, али и све друге којима су хотели скупи а апартмани таман оно што им треба за неколико дана боравка, овом кризом „пао је на колена“.

„Овај посао више не постоји. Мислим да је то најбоља дефиниција, јер је такав осећај код свих нас који се њиме бавимо, а и логичан закључак с обзиром на моментални прекид у потражњи. Тешко је говорити о том да је ово застој или привремено стање, јер већ траје довољно дуго, а евидентно је да ће потрајати још дуже“, каже за Биз-лајф оснивач и директор „Рента-стана“ Никола Јаничић.

Он је рекао да станови који су у овом бизнису, добрим делом су до сада пронашли нов ангажман у дугорочном изнајмљивању, а само они оптимистичнији, углавном са становима у свом власништву, су расположени да сачекају још месец или два.

„Дакле, ситуација је тешка јер је потражња равна нули, а перспектива у месецима пред нама је једнако лоша“, каже Јаничић.

По његовим речима, до проглашења ванредног стања, станова за издавање по систему „стан на дан“ у Београду је било нешто између две и по до три хиљаде.

Пасош - Sputnik Србија
Хоће ли и када Европљани поново путовати

Навео је да је тачан број тешко утврдити, јер је на тржишту било много оних који нису прошли процес категоризације, па је званична бројка око три пута мања.

„Број оних који у Београду непосредно живе од овог посла мери се стотинама, а оних који посредно остварују приходе од ренте хиљадама. Ту су и перионице веша, снабдевачи постељином, намештајем оних који директно раде 'стан на дан' један део је успео или ће успети да пронађе ухлебљење у некој другој причи, али највећи део њих и даље чека, надајући се да ће се ситуација променити набоље, једнако брзо како се променила и нагоре“, казао је Јаничић.

Он је казао и да ситуација код нас није различита од оне у свету, јер и глобални играчи попут „AirBnB“, „Expedia“ i „Booking“ принуђени су да отпуштају хиљаде запослених.

„Пре ове кризе лично сам био мишљења да се овај посао не може преполовити ни у случају рата. Сада видим да сам погрешно мислио – посао издавања на дан у Београду је опао за 95 одсто“, рекао је Јаничић.

Он мисли да ће се посао свакако опорављати, али много споријим темпом.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала