Да ли је Вашингтон покренуо нови хладни рат

© AP Photo / Steve HelberПоглед на Белу кућу у Вашингтону
Поглед на Белу кућу у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Повлачење Вашингтона из Споразума о отвореном небу не значи почетак новог хладног рата, изјавио је помоћник америчког председника Доналда Трампа за националну безбедност Роберт О'Брајан у интервјуу за „Билд“.

„Не мислим да је ово нови хладни рат“, рекао је О'Брајан и додао да САД намеравају да активно раде на новом обострано корисном Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) са Русијом.

„Русија је погођена ковидом 19, и ми смо преживели тешку кризу због вируса корона који нам је стигао из Кине. Помагали смо Русима, послали смо им респираторе. На почетку кризе они су послали нама заштитну одећу. Стога мислим да имамо добре односе са Русијом и сматрам да ћемо веома усрдно радити на новом споразуму СТАРТ 3. Имамо одличан преговарачки тим који је сада састављен“, истакао је он.

Он је додао да се наставља рад у сфери контроле наоружања и нагласио да је неопходно да су споразуми обострани, да их обе стране поштују.

„Нажалост, то није био случај са Споразумом о отвореном небу“, нагласио је Трампов помоћник.

 О'Брајан је нагласио да излазак из споразума неће имати никакве последице на цивилни ваздухопловни саобраћај.

Подсетимо, амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће Америка изаћи из Споразума о отвореном небу због тога што га Русија крши. Москва категорички одбацује такве оптужбе и упозорава да Вашингтон својом одлуком наноси још један ударац систему међународне безбедности.

Иначе, Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и постао је једна од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Он је на снази од 2002. године и омогућава земљама-учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других.

Споразум су потписале укупно 34 државе, а већина њих су НАТО земље, па се може очекивати да ће Америка и након повлачења из овог Споразума преко својих партнера добијати потребне информације.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала