„Дифенс Експрес“: Украјина шпијунира Русију уз помоћ западних сателита

© Flickr / Vince PooleyШпијунирање
Шпијунирање - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјина прати акције Русије на Криму и у оквиру антитерористичке операције (АТО) и операције Уједињених снага на истоку земље користи западне сателите за сондирање Земље из орбите, саопштила је консултантска агенција „Дифенс Екпрес“.

Према подацима агенције, циљеви праћења руских територија су, пре свега, одређивање састава, положаја и кретања њених група, затим проналажење система за управљање војском, откривање инжењерских баријера, детекција нових врста војне технике, а такође и процена резултата уништавања „непријатеља“.

„Дифенс Експрес“ истиче такође да Украјина има споразуме са 19 држава о размени сателитских података, укључујући оне које си добијени захваљујући комерцијалним свемирским апаратима.

У извештају се наводи и да, рецимо, само америчка компанија „Диџитал глоуб“ има могућност да на дневном нивоу сними преко 17.000 квадратних километара територије.

Прецизира се и да за те потребе америчка компанија користи сателите „Ворлдвју 1“ и „Ворлдвју 2“.

Говорећи о украјинским сателитима, агенција наводи да космички аппарат  „Сич-1“ није више у употреби, а радови на његовој замени „Сич-2“, још нису завршени.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала