Казне од 20.000 до пола милиона динара: Ускоро уредба о обавезном ношењу маски на радном месту

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICВанредно стање у Србији
Ванредно стање у Србији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Коронавирус је ослабио, али је и даље једна од његових најозбиљнијих карактеристика брзо ширење и преношење, а на то упозорава и ситуација у Врању.

Мартина Фуртула, в. д. директорке Управе за безбедност и здравље на раду Министарства за рад и запошљаване каже за РТС да је Министарство припремило предлог уредбе која се односи на спречавање ризика изложености запослених корона вирусу.

Мартина Фуртула је гостујући у Дневнику РТС-а рекла како у Министарству верују да ће на наредној седници Владе та уредба и бити усвојена, јер смо до сада имали уредбе које су се односиле само на одређене делатности трговина, угоститељских објеката и градилишта.

„Овом уредбом то проширујемо и на све остале послодавце и на све друге делатности“, казала је Фуртула.

Према њеним речима, за све послодавце и запослене биће обавезно да на улазу у радни простор изврше дезинфекцију, да уколико је могуће послодавац ораганизује послове тако што ће увести другу и трећу смену, да у затвореном простору ако је немогуће обезбедити удаљеност између запослених обавезно користе заштитне маске.

„Епидемија је још увек ту. Ово што Влада ублажава мере не значи да требамо да се опустимо, све до оног тренутка док се епидемија не одјави“, истакла је Фуртула.

Наводи да клима уређаји у одређеним индустријама морају да раде.

„У одређеним технолошким процесима то је неизводљиво. Саветујемо послодавцима да у таквим случајевима организују другачије рад тако да на таквим местима буде мали број запослених“, истакла је Фуртула.

Истиче да су уредбом прописане казне.

„За послодавце је то од 50.000 до 500.000 динара, а за запослене 20.000 динара. До сада нисмо имали казне за послодавце, али је покренуто осам прекршајних и једна кривична пријава током ванредног стања. Након усвајања уредбе и инспекција ће наставити да контролише примену мера безбедности и здравља на раду још јаче него што је то био случај до сада“, закључила је Фуртула.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала