Матија Бећковић: Умрла је стара Црна Гора, а без ње се муче Црногорци

© Sputnik / Дејан СимићМатија Бећковић
Матија Бећковић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Умрла је стара Црна Гора а без ње се муче Црногорци. Умријеће, но ће прије тога, себе и њу обрукати, изјавио је у емисији „Око“ Радиотелевизије Србије академик Матија Бећковић, поводом 14. годишњицe црногорског референдума о независности.

Црна Гора слави 14 година своје независности, а тако се и понаша – као четрнаестогодишњак. Расправља којим језиком говори, којим писмом пише, којој вери припада. Брат који не верује отима храмове брату који верује. Једна мајка рађа две нације, један језик је наш и њихов“, рекао је Бећковић.

Према његовим речима, Црна Гора се уједињавала и разједињавала, присаједињавала и одвајала од Србије, али Србија није у томе учествовала.

„И тај референдум није био за њену независност, него је био референдум против Србије. И од тада, они ту борбу против Србије воде из дана у дан и тако су на крају дошли да Митрополија црногорско-приморска Српске цркве није њихова, него хоће да оснују црногорску цркву. А то највише личи на стихове из 'Горског вијенца' кад су они саградили ону велелепну воденицу, а тек онда сетили се за воду“, рекао је Бећковић.

Црногорско-приморска митрополија је, са својим светињама, оно што је пробудило млади свет, онај за кога смо мислили да је толико индоктриниран и изгубљен и који је ћутао кад су му преименовали језик, кад су му укинули писмо, кад су фалсификовали целу историју, а онда се пробудио кад су му дирнули у њихову цркву, веру, светињу, сматра Бећковић.

Према његовим речима, Црна Гора је ремек дело српске поезије откад је Бранко Радичевић написао „Црна Гора поносито стење, српске круно ти драго камење“.

„Онда је Лаза Костић казао да је то окамењена српска вера, непонижена, сирота... Нема, такорећи ниједног српског песника који је није опевао. Ово је једино време у које се о њој не пева. Умрла је стара Црна Гора а без ње се муче Црногорци. Умријеће, но ће прије тога, себе и њу обрукати“, каже Бећковић.

Коментаришући изјаву Мила Ђукановића о стварању цркве православних Црногораца, Бећковић оцењује да су „приче о некој аутокефалној црногорској цркви толико оригиналне да они никад не наводе ко је био патријарх те аутокефалне цркве, као што и сада имају неког кандидата који је дошао из неког позоришта“.

Бећковић је подсетио и да је у Другом светском рату,генерал Шарл Де Гол је командовао покретом отпора у Француској из Лондона и није слушао Черчила.

„А Черчил му је рекао да ако тако настави да ће га он истерати из Лондона. А Де Гол је одговорио: 'Слободни сте да се обрукате'. То би могао и митрополит Амфилохије да одговори данашњем црногорском председнику“, закључио је Бећковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала