Нова политичка опција у Вуковару, за Србе гора и од локалног ХДЗ

© AP Photo / Darko VojinovicВуковар
Вуковар - Sputnik Србија
Пратите нас
Градоначелник Вуковара Иван Пенава напустио је Хрватску демократску заједницу (ХДЗ), уз изговор да ни „никада и нипошто“ не би био у коалицији са Самосталном демократском српском странком.

Пенава је познат као велики противник свега што је српско, а овај корак је направио само неколико дана пошто је премијер Хрватске Андреј Пленковић расписао парламентарне изборе за 5. јул ове године.

Извори из Вуковара блиски ХДЗ тврде да је Пенава „намирисао“ да ХДЗ неће добити ове изборе и да је зог тога решио да до посланичког места у Сабору стигне са својом новом странком, а преко леђа - Срба. 

Пут до власти преко гажења Срба

Срђан Колар председник градске организације СДСС Вуковара за Спутњик каже да је овај потез Пенаве на неки начин очекиван иако је мандат за градоначелника Вуковара освојио на листи ХДЗ. У сваком случају он ће по закону остати на челу Вуковара, али не као члан ХДЗ, све до локалних избора идуће године, осим ако не да оставку.

„Порука Пенаве је да у случају да постане саборски посланик, никако не би ишао у коалицију са СДСС на државном нивоу. Он је изашао из ХДЗ али је остао на власти Вуковару као независни градоначелник, а са њим је отишло из ХДЗ још 10 посланика. Другим речима, сви посланици ХДЗ у Вуковару,“ објашњава Колар.

ХДЗ први пут није власт у Вуковару

Стриктно, овај поступак Пенаве за град Вуковар не значи ништа у смислу функционисања власти јер он и даље има већину у парламенту уз помоћ коалиционих партнера.

 

© AP Photo / Darko VojinovicПротест против ћирилице у Хрватској
Нова политичка опција у Вуковару, за Србе гора и од локалног ХДЗ  - Sputnik Србија
Протест против ћирилице у Хрватској

„Једино што се овде десило је то да ХДЗ по први пут нема власт као странка у Вуковару. ХДЗ је политички симбол независне Хрватске. За њих је Вуковар, као и за оснивача ХДЗ Фрању Туђмана, увек био симбол. Ово је сигурно за ту странку велики политички ударац посебно јер је дошао у време парламентарних избора“ напомиње Колар.

С друге стране, наш саговорник не сумња да ће се ХДЗ као велика странка консолидовати и вероватно изабрати неко ново руководство у Вуковару. Колар, чија је странка у опозицији у Вуковару, напомиње да ствари између Пенаве и Срба никад нису добро стајале, па тако очекује да ће се његова кампања за Сабор базирати управо на тој националној линији.

Ни Туђман му није свет

„Њему је ово други мандат како је на челу Вуковара, и од тада, иако ми бројимо трећину града, имамо озбиљних проблема. Добијамо знатно умањена средства. Покушавају да на сваком могућем пројекту који се односи на Србе смање финансијска издавања, као што се ни нека друга права нама Србима не испуњавају“, додаје он.

Колар подсећа на само један детаљ - непоштовање двојезичности, иако је Уставни суд донео пресуду о томе, што је само доказ какав однос Пенава има према Србима.

Колар сумња да ће градоначелник Вуковара постићи неки успех тиме што је изашао из ХДЗ јер иза себе неће имати велику странку као што је до сада био случај. Али, Колар каже да може да се деси да Пенава до локалних избора идуће године окупи сву десницу око себе како би опет остао на челу Вуковара, ако не прође у Сабору. У том случају, додаје он, живот Србима у Вуковару тек би био тежак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала