НАТО против НАТО-а: Десет чланица жали због одлуке Америке

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСамит НАТО у Бриселу
Самит НАТО у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Сви савезници Северноатлантске алијансе су на хитном састанку амбасадора НАТО-а поручили САД да не иступају из Споразума о отвореном небу, саопштила је грчка агенција „АМНА“, позивајући се на неименоване изворе.

„Западне земље су се мобилисале како би спасиле овај међународни документ. Амбасадори НАТО-а су се састали на хитном састанку како би решили ово питање. Све земље су позвале Америку да не чине то“, наводи се.

У документу који су потписале 10 земаља (Француска, Немачка, Белгија, Шпанија, Холандија, Финска, Италија, Луксембург, Чешка и Шведска) наводи се да се вест о могућем иступању Америке из Споразума о отвореном небу „гледа са жаљењем, иако је јасна забринутост Вашингтона по том питању“.

„Међутим, Споразум о отвоереном небу је кључни фактор транспарентности и осигурања  безбедности у евроатлантском региону“, додаје се.

У документу се такође наводи и да шта год одлучиле САД, остале земље ће наставити да поштују одредбе тог споразума.

Уједно се наводи и да ће са Русијом бити настављен дијалог, док се Москва позива да укине ограничења на летове изнад Калињинграда.

Подсетимо, амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће Америка изаћи из Споразума о отвореном небу због тога што га Русија крши. Москва категорички одбацује такве оптужбе и упозорава да Вашингтон својом одлуком наноси још један ударац систему међународне безбедности.

Иначе, Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и постао је једна од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Он је на снази од 2002. године и омогућава земљама-учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других.

Споразум су потписале укупно 34 државе, а већина њих су НАТО земље, па се може очекивати да ће Америка и након повлачења из овог Споразума преко својих партнера добијати потребне информације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала