У Авганистану формиране „специјалне снаге смрти“

© AP Photo / Massoud HossainiВојска Авганистана
Војска Авганистана - Sputnik Србија
Пратите нас
У авганистанској војсци се појавила нова јединица „Марг“ („Корпус смрти“) која се истакла у одбрани града Кундуз на северу земље од талибана, наводу руски портал НГ.ру.

Улога „продуцента“ нове формације приписана је командиру 209. корпуса „Шахин“, који је одговоран за борбу против тероризма у девет северних и североисточних провинција Авганистана. Управо је команда 209. корпуса планирала и извела операцију одбране Кундуза 18-19. маја. Том приликом је била ефикасно употребљена авијација и специјалне снаге „Марг“.

Реч „морг“ значи смрт на свим језицима који се користе у Авганистану. Борци нове јединице нису случајно изабрали овај назив. Они пролазе специјалну обуку. Фактички, ради се о обуци „фидајев“ – тј. људи који су спремни да умру у сваком тренутку, не штедећи ни себе ни непријатеља. Карактеристика борбеног стила специјалних снага „Марг“ - не узимају заробљенике и боре се до последњег.

Познато је да се међу борцима „Марга“ налази много блиских рођака људи које су убили талибани. Они са талибанима имају своје личне рачуне. У борбама за Кундуз талибани су то врло добро осетили на својој кожи: око 50 заробљених терориста је имало среће да остану живи само зато што су их заробили полицајци и обични војници.

У овом тренутку припадници „Марга“ се налазе на северу Авганистана, али је непозбато где им се налази централна база.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала